blog.petrloukota.cz

Blog o cestování po Evropě i USA

Petr Loukota
Ahoj, vítejte na mém blogu o cestování.
Najdete zde články, ve kterých snad naleznete inspiraci nebo zavzpomínáte na své vlastní cesty.
nizozemsko

Do Nizozemska se z Česka můžete bez problému vypravit autem jako my. Ve svých článcích píši o místech, která jsme navštívili. Nejzajímavější byl zřejmě Amsterdam, Zaanse Schans, Naarden a Keukenhof. Přečtěte si mé rady a tipy, co vidět, co kolik stojí atd.

8. 4. 2018 cestování 4 minuty čtení

Zahrady Keukenhof jsme v rámci naší dovolené v Nizozemsku, Belgii a Lucembursku vůbec neměli v plánu navštívit. Rozhodli jsme se pro ně až na místě, neboť jsme měli dostatek času a také nám je dříve doporučovalo několik známých.

Keukenhof plné tulipánů a dalších květin

První věc, kterou o Keukenhof musíte vědět, je, že jsou otevřené pouze tři měsíce v roce – cca od konce března do června. Pokud tedy budete v Nizozemsku v jiném období, bohužel máte smůlu. Za další pamatujte na to, že zahrady Keukenhof navštěvuje obrovské množství lidí. A jak by ne, vždyť jde o jednu z největších zahrad na světě, ve které uvidíte nejen pro Nizozemsko tolik typické tulipány, ale také spoustu dalších květin a dekorací včetně obřích brýlí, mlýnu, laviček pro zamilované, chodníků po vodě a dalších zajímavostí. Z tohoto důvodu je doporučeno, a já to na základě naší zkušenosti doporučuji také, zahrady Keukenhof navštívit brzo ráno – otevírá se v osm.

My jsme do Keukenhof vyjížděli o půl osmé ráno z hotelu v Amsterdamu a na parkoviště jsme přijeli pár minut po osmé. Už v tu dobu tam pár aut stálo, ale nejvíc nás dostala velikost parkoviště – svou velikostí připomíná letiště. Než jsme vůbec zaparkovali, ujeli jsme po něm asi dva kilometry.

Vstupné do Keukenhof stojí 18 Eur na osobu a za parkování zaplatíte 6 Eur. Nejde tedy úplně o nejlevnější záležitost. Další smutnou skutečností je fakt, že vydáte-li se do zahrad jako my na konci března, zdaleka ne všechny květiny budou už rozkvetlé. Mimo pavilony se tak často budete dívat pouze na zaseté zelené rostlinky, které potřebují ještě pár týdnů, aby se proměnily v barevnou krásu, na kterou lákají propagační fotografie. Bohužel žádnou slevu na vstupné nedostanete. Na druhou stranu možná právě kvůli tomu, že rozkvetlých květin ještě není tolik, si zahrady, obzvlášť v ranních hodinách, užijete bez zástupů a davů lidí, takže je třeba zvážit, co vám vyhovuje více.

Zahrady Keukenhof

Pokračovat ve čtení

7. 4. 2018 cestování 5 minut čtení

Amsterdam mě dlouho lákal a zajímal, proto jsem byl na toto město zvědavý zřejmě nejvíce z celého Nizozemska, Belgie i Lucemburska. Právě v rámci této dovolené jsme Amsterdam navštívili. Rozhodli jsme se v něm strávit jeden celý den – pár lidí mi říkalo, že tam toho zase až tolik není. Já si naopak myslím, že Amsterdam toho nabízí dost, ovšem ten den na něj skutečně úplně stačil.

Ubytovaní jsme byli v hotelu Ibis Budget v jižní části města nazývané Amstelveen. Zde je Amsterdam vlastně úplně jiný než v centru – široké silnice, klidná doprava, spousta prostoru a málo lidí. Zkrátka takové klidné město – alespoň tak jsme ho poznali večer při svém příjezdu i následujícího rána. V centru je Amsterdam jiný – plný lidí, domů naskládaných jeden na druhým, ruchu, ale i vodních kanálů a marihuany. Zkratka Amsterdam, jak si ho zřejmě každý z vás představí.

Tramvaj a metro jezdí po stejné koleji

Z toho jsem byl vážně úplně hotový. Navštívil jsem desítky měst včetně Londýna, New Yorku, Washingtonu, San Francisca, Los Angeles, Las Vegas, Vídně či Berlína, ale tohle jsem nikde neviděl. Metro a tramvaj jezdí v Amsterdamu část cesty po stejné koleji. Došlo mi to ve chvíli, kdy jsme přišli na nástupiště, odkud odjížděla tramvaj číslo 5, ale o kousek dál, ze stejné koleje i metro 51. Tak bacha, ať vás to nezaskočí jako mě. :)

Co se týče jízdenek, na zastávkách je vždy automat, který přijímá karty, hotovost ne. Doteď nevím, co přesně je potřeba naťukat, každopádně se nám podařilo omylem dostat až ke koupi hodinové jízdenky, která stála 3 eura na osobu. Při cestě z města zpět na hotel se nám stalo, že automat přijímající jedině karty všechny karty odmítal – jak nám, tak ostatním turistům. V tomto případě jsme prostě museli jít na další zastávku a koupit si jízdenky tam.

Pokračovat ve čtení

6. 4. 2018 cestování 5 minut čtení

Cestu napříč třemi evropskými zeměmi – Nizozemskem, Belgií a Lucemburskem – jsme opět plánovali několik měsíců dopředu. Našli jsme si místa, která chceme vidět, i parkování ve městech jako při cestě do Švýcarska. Opět jsme jeli autem, takže jediný rozdíl oproti Švýcarsku byl, že jsme si našli ubytování pouze na první tři noci a zbytek rezervovali až den předem, případně v daný den. Díky tomu jsme mohli program přizpůsobovat a na každém místě být kratší nebo delší dobu podle toho, jak moc se nám tam líbilo. Tento „trik“ nám také ušetřil nějaké peníze, protože ubytování den předem nebylo tak drahé a také jsme se z dovolené vrátili o den dřív, než jsme plánovali. Pokud se do Nizozemska, Belgie a Lucemburska vydáte autem, doporučuji vám to udělat právě takhle.

Ubytování jsme jako vždy hledali přes Booking.com. Na cestě nás nepotkaly žádné komplikace – dálniční známky v žádné zemi mimo ČR jsme nepotřebovali, ekologickou plaketu také ne. Cestou jsme si vždy našli nejlevnější benzinku, přičemž nejlevnější je benzín v ČR, poté v Lucembursku a Belgii. V Nizozemsku a Německu je nejdražší. S sebou jsme měli pouze pár desítek eur, jinak jsme všude platili kartou. Kartou bylo možné platit prakticky všude, ne vždy to ale šlo bezkontaktně.

Po cca 800km v autě jsme první den měli ubytování ve vesničce Harskamp nedaleko Naardenu, který byl první zastávkou na naší cestě. Ubytování bylo v rodinném stylu na poklidném místě, takže jsme si v podvečer městečko prošli a poprvé obdivovali nizozemskou architekturu, která je v něčem podobná té, co známe z Velké Británie, ale úplně odlišná od té naší.

Naarden – malebné městečko na ostrově

Pokud do Nizozemska pojedete, toto město rozhodně navštivte! Na internetu ho najdete zmiňované jen tak mimochodem a jako povinnost pro každého Čecha, neboť je zde pohřben Jan Amos Komenský a má tu i své muzeum a kapli, my ale po projetí celého západu Evropy hodnotíme Naarden jako jedno z nejzajímavějších míst. Viděli jsme totiž něco, co nám zbytek Nizozemska neukázal – městečko na ostrově protkané úzkými uličkami s typickou nizozemskou architekturou, které od zbytku světa oddělovaly hradby, příkopy a vodní kanály, které jsme nejprve museli přejít, abychom se ocitli v srdci města. Mně se právě ony kanály s dlouhou silnicí, po které autem smí jet pouze místní, líbily nejvíc.

V Naardenu je možné parkovat zdarma hned poblíž vjezdu do centra města. Tam jsme auto na základě doporučení turistických informací na internetu nechali i my a zbytek prohlídky absolvovali po svých. Jakmile jsme přešli vodní kanály a ocitli se ve městě, dýchla na nás ona naardenská jedinečnost. Jak už jsem psal, jiné, podobné místo už jsme neviděli. Uličkami města jsme kolem deváté hodiny ráno, kdy lidé zřejmě ještě spali, došli až ke kapli Jana Amose Komenského, kde je dvůr s pomníčkem uprostřed, u kterého jsme se vyfotili. Muzeum otevírá vždy až ve 12h, takže pokud ho chcete navštívit, nevstávejte tak brzy jako my. :) My se spokojili pouze s pomníkem a pokračovali dál až na druhou stranu města. Nakonec jsme centrum celé obešli a asi o dvě hodiny později se vydali zpět k autu. Návštěva Naardenu je tedy záležitost dopoledne, i když posadíte-li se v některé z místních kaváren, můžete tu času strávit více.

Naarden – pomník Jana Amose Komenského

Pokračovat ve čtení