blog.petrloukota.cz

Blog o cestování po Evropě i USA

Petr Loukota
Ahoj, vítejte na mém blogu o cestování.
Najdete zde články, ve kterých snad naleznete inspiraci nebo zavzpomínáte na své vlastní cesty.
belgie
10. 4. 2018 cestování 5 minut čtení

Protože jsme projeli křížem krážem Belgii, nemohli jsme samozřejmě vynechat ani zastávku v hlavním městě. Na Brusel jsme si dali celý den a vzhledem k dopravním zácpám jsme dobře udělali. To bych ale předbíhal. Nejprve vám povím o Atomiu, ke kterému jsme vyrazili nejdříve.

Atomium zvenku stojí za to

Atomium je sice v Bruselu, ale mimo centrum, takže je vcelku pohodlně dostupné autem. My jsme měli problém až s parkováním, které jsem doteď přesně nepochopil. U Atomia můžete parkovat přímo podél silnice, ovšem zdarma máte pouze 15 minut. Poté je každá půlhodina paradoxně dražší, než kdybyste auto nechali na parkovišti třeba hned vedle – u Mini Evropy. My jsme původně zastavili na ulici, ale když jsme si nedokázali poradit s platebním automatem (podle mě do něj při příjezdu zadáte vaši SPZ, vezmete si lísteček, a pokud přesáhnete 15 minut zdarma, nějak pak zaplatíte – čert ví jak), přejeli jsme na parkoviště k Mini Evropě, kterou jsme měli v plánu stejně navštívit.

Co se týče Atomia, na pohled je to stavba, kterou stojí za to vidět – fotí se s ní poměrně hezky a vypadá zajímavě. Atomium můžete navštívit také uvnitř, ale není to úplně levná záležitost – připravte si 15 Eur za osobu. Koupit si můžete také vstupenku do Mini Evropy, která samostatně stojí 15,50 Eur, existuje také verze za 27,50 Eur, se kterou můžete jít do obou zmíněných atrakcí. My jsme se po chvíli přemýšlení rozhodli poslechnout rady Belgičanů z internetu, kteří návštěvu Atomia příliš nedoporučují, a zavítali jsme do srdce Mini Evropy.

Atomium v Bruselu

Pokračovat ve čtení

9. 4. 2018 cestování 5 minut čtení

Do Belgie jsme se vydali autem z Nizozemska, o kterém jsem psal v minulých článcích – mrkněte třeba na ten o Zaanse Schans či Amsterdamu.

Baarle-Nassau – hranice, které jste ještě neviděli

Zastávek v Belgii bylo hned několik, ale většina z nich byla pro turisty pouze na pár hodin. My jsme jako první zastavili v Baarle. Jde o město, kterým procházejí hranice mezi Belgií a Nizozemskem, ovšem ne tak, jak byste čekali. V podstatě se jedná o několik částí Belgie umístěných na území Nizozemska. Část vesnice náležející Nizozemsku se jmenuje Baarle-Nassau, druhá část s názvem Baarle-Hertog náleží Belgii.

Na tomto místě je zajímavé, že hranice mezi oběma státy tvoří nepravidelné, chaoticky rozmístěné obrazce. Není tak výjimkou, když část domu stojí na území Nizozemska a část na území Belgie. V takovém případě jsou obyvatelé domu Nizozemci či Belgičané dle toho, na jakém území se nacházejí vchodové dveře domu.

Jako turisty vás v Baarle zaujmou všudypřítomné čáry na zemi označující hranice mezi oběma státy. U některých jsou také písmena NL a B značící, kde je Nizozemsko a Belgie. Pokud budete mít cestu kolem, rozhodně se zde stavte – strávíte zde přibližně tři čtvrtě hodiny.

Baarle – hranice mezi Nizozemskem a Belgií

Pokračovat ve čtení