blog.petrloukota.cz

Blog o cestování po Evropě i USA

Petr Loukota
Ahoj, vítejte na mém blogu o cestování.
Najdete zde články, ve kterých snad naleznete inspiraci nebo zavzpomínáte na své vlastní cesty.
německo

Německo nesmí na mém blogu o cestování chybět. Jak říká můj děda, každá země má něco do sebe, a tak je Německo bezpochyby jiné než třeba Itálie. Vše se dočtete v mých článcích.

23. 7. 2018 cestování 4 minuty čtení

Rozhodli jsme se využít červencový prodloužený víkend pro další cestování a tentokrát jsme vyrazili do Německa na zámky Neuschwanstein a Linderhof. Především ten první je celosvětově známý a turisty hojně navštěvovaný. V tomto článku vám jako vždy napíši, jak jsme se měli, a dám vám pár tipů, které vám snad pomohou při vaší vlastní návštěvě. :)

Cesta z Prahy trvá přes 5 hodin

Příprava na tento dvoudenní výlet byla jednoduchá – nakoupili jsme trochu jídla, něco k pití, sehnali jsme německou ekologickou známku (je třeba, pokud budete v Německu projíždět některými městy) a mohlo se vyrazit. Cesta z Prahy až k Neuschwansteinu trvá zhruba pět a půl hodiny a většinu cesty pojedete po dálnici.

Když jsme se konečně začali blížit k zámku, kolem silnice bylo spousta zeleně, dobytku a hlavně podhorských chaloupek a hotýlků, které doplňovaly vysoké kopce a hory před námi. Zanedlouho jsme se ocitli na dlouhé silnici vedoucí až k parkovišti pro turisty a zámek Neuschwanstein se nám konečně zjevil v plné kráse. Byl na jednom z kopců a odtud působil pěkně male.

Na prohlídku zámku si počkáte několik hodin

Parkoviště stojí 6 Eur. Poblíž něj jsou záchody, turistické informace a samozřejmě pokladny, ve kterých si lze zakoupit prohlídky zámků. My jsme původně chtěli vidět uvnitř jak Neuschwanstein, tak i protilehlý zámek Hohenschwangau, ale protože už bylo po poledni a nejbližší prohlídka byl až za tři hodiny, nestihli bychom se už v tento den dostat z jednoho zámku do druhého dřív, než zavře. Proto jsme nakonec šli pouze do Neuschwansteinu. Na výběr máte z prohlídky s průvodcem v angličtině či němčině, anebo audio průvodce v mnoha dalších jazycích včetně češtiny. My si vzali právě audio průvodce. Mimochodem ve frontě na lístky jsme čekali zhruba půl hodiny.

Nakonec musím říct, že vůbec nevadilo, že jsme před prohlídkou zámku měli tolik času. Stihli jsme totiž vše ostatní. Zašli jsme se podívat k zámku Hohenschwangau, kde jsem byl hrozně rád, že vstupenky už nebyly. Zámek zevnitř jsem tedy neviděl, ale z venku na mě nepůsobil jako něco, za co bych chtěl utratit 13 Eur, byť vidět zdarma jeho okolí určitě mohu doporučit. S těmi 13 eury za vstup do Neuschwansteinu se to určitě nedá srovnat. Neuschwanstein je naopak nejkrásnější zámek ever, ale to bych předbíhal.

Neuschwanstein z mostu Marienbrücke

Pokračovat ve čtení

13. 8. 2016 cestování 4 minuty čtení

Loni v srpnu jme se s kluky vypravili do Berlína. Naše návštěva trvala dva a půl dne, ovšem je třeba započítat cestu, která z Brna není tak krátká jako do Budapešti, Vídně, Krakova či Bratislavy.

Vyrazili jsme tedy v brzkých ranních hodinách, abychom hned v 7 ráno stihli autobus z Prahy do naší cílové destinace. Samozřejmě jsme využili služeb Student Agency, který je pohodlný a do Berlína vás doveze za pár stovek (z Brna za 1340Kč). Cestou jsme projížděli přes Drážďany, které jsme navštívili o pár měsíců později.

Do Berlína jsme přijeli s menším zpožděním po poledni a z autobusového nádraží se vydali metrem rovnou k první turistické atrakci. Kvůli výluce jsme museli pár stanic autobusem, ale nevadí, zanedlouho jsme byli u Olympijského stadionu, na kterém se koná řada koncertů. Odtud jsme pak pokračovali do samého srdce Berlína – na hlavní vlakové nádraží Berlin Hauptbahnhof. To byl pro mě velký zážitek, protože miluji vlaky i metra a složité dopravní uzly, kterým berlínské nádraží určitě je. Vlaky zde jezdí v pěti patrech. Do stejné budovy přijíždí i metro. No vidíte, metro v Berlíně stojí také za zmínku – prakticky vůbec nejezdí pod zemí. Podle mě jsou to spíš vlaky nebo něco jako londýnský overground. Pokračovat ve čtení

9. 7. 2016 cestování 2 minuty čtení

Krátce po Vánocích jsem byl v Drážďanech. To je město, přes které jsem jel v létě do Berlína a chtěl ho navštívit. Prohlídka Drážďan zabere jeden den, takže nebyl problém vypravit se mezi svátky.

Jeli jsme jak jinak než se Student Agency, který vás z Prahy do Drážďan dopraví za pár hodin. Když vystoupíte na nádraží a projdete halu vlakového nádraží, objeví se před vámi ulice Prager Strasse, která se táhne až do samotného centra města. Brzy procházíte kolem galerie Centrum, kde už se nedočkavě odpočítával začátek nového roku, až se postupně dostanete ke galerii Altmarkt ležící na náměstí Striezelmarkt. Právě na něm se každoročně konají slavné vánoční trhy, které jsme my (bohužel) nestihli, a tak jsme si večer za tmy vychutnali alespoň pohled na obrovský vánoční strom.

Protože byl prosinec, byla poměrně zima. Odpoledne však místy vysvitlo sluníčko. Dopoledne jsme se snažili co nejdříve dostat k Labi a podél něj šli až k opeře Semperoper. Hned vedle se nachází galerie Zwinger přezdívaná Německý Louvre. Naproti opeře je pak pro Drážďany tolik typická katedrála Hofkirche, kterou si vyfotíte zepředu i zezadu.

Za světla jsme stihli dojít také ke kostelu Frauenkirche, který je asi nejznámější dominantou města, a ráno jsme nevynechali ani radnici Rathaus. Po náročném půldni jsme si pak přímo v centru dopřáli vydatný oběd, a protože se brzy setmělo, vydali jsme se po městě znovu, tentokrát za tmy. Domů jsme se vrátili až pozdě v noci, opět plní zážitků.

Co se týče mých rad a tipů, nemohu vám doporučit ubytování, ale pokud si projdete zmíněné památky, budete spokojeni. Já jel do Drážďan jen s pasem a kartou (bez hotovosti), protože mám tohle cestování na lehko nejradši. Vy si vezměte alespoň 15 Eur, ať máte z čeho zaplatit večeři. :)

Drážďany jsou pěkné. Pokud jste tam nebyli, navštivte je. Mně osobně na prohlídku města bohatě stačil jeden den. Na rozdíl od Berlína, kde jsem dní strávil několik. O tom ale zase někdy příště.