blog.petrloukota.cz

Blog o cestování po Evropě i USA

Petr Loukota
Ahoj, vítejte na mém blogu o cestování.
Najdete zde články, ve kterých snad naleznete inspiraci nebo zavzpomínáte na své vlastní cesty.
londýn

Londýn je moje srdcovka. Toto kouzelné město s jedinečnou kulturou a atmosférou jsem navštívil několikrát, proto vám poradím, co vidět a co ne, jak ušetřit i několik tisíc korun nebo kde se ubytovat. Myslím, že cestování po Londýně jsem si užil snad ze všechno nejvíc.

2. 8. 2017 cestování 6 minut čtení

Na začátku července jsem byl zase v Londýně, už potřetí. Po mé první, víkendové návštěvě s mým dědou jsem do světa vypustil video. Druhá, tentokrát týdenní dovolená si pak vyžádala obsáhlý článek s mnoha tipy, kam byste se mohli podívat, a psal jsem také o návštěvě Warner Bros., ve kterých se točil Harry Potter. Tak se dnes pojďme mrknout, co jsme viděli tentokrát. Půjde i o několik míst, na které se většina turistů nevypraví, zvlášť, jsou-li v Londýně poprvé.

Jak v Londýně ušetřit aneb sleva 2for1 na většinu atrakcí

Do Londýna jsme vyrazili v úterý večer, a protože jsme poprvé zvolili autobus, na místě jsme byli až ve středu v poledne. Osobně jsem byl šťastný, že nazpět letíme letadlem, protože 18h v autobuse bylo příliš. Na druhou stranu jsme zase zažili cestu vlakem Eurotunelem. Na té jsem nejvíc obdivoval, že i když jedete 30-40 minut pod mořem, pořád máte signál, mobilní data a internet. V Česku stačí vlézt do metra a jste offline.

V Londýně se dá během pěti dní ušetřit klidně 5000 Kč, a to na vstupech turistických atrakcí. Pokud si totiž zařídíte papírovou jízdenku u železnic, dostanete se na většinu nejzajímavějších atrakcí dva za cenu jednoho. Takže pokud například půjdete na London Eye čtyři, zaplatíte místo 100 liber jen 50 a ušetříte tak 1500 Kč. Obdobně jsou na tom i ostatní atrakce jako London Dungeon, Sea Life, St. Paul’s, Tower Bridge, Madam Thousand a další.

Jak to tedy funguje… Přijdete k okénku železnic (nikoliv metra) a budete chtít např. týdenní papírovou jízdenku, která se jmenuje Travel card. Ta stojí úplně stejně jako Oyster card a platí také ve stejných zónách (1 a 2), ale na rozdíl od Oysterky vám umožní získat právě slevu 2for1. Aby vám takovou Travel card udělali, budou od každé osoby chtít jednu fotografii v klasické velikosti na průkazku. Fotku si samozřejmě přivezte z Česka – stačí jakákoliv slušná kopie vytištěná barevně. Dále budete na každou atrakci potřebovat voucher s tím, že voucher platí vždy pro dvě osoby. Pokud tedy jdete čtyři, musíte si vouchery vytisknout dva (a místo čtyř vstupenek zaplatíte dvě). Vouchery jsou ke stažení zdarma, stačí si založit účet na těchto stránkách. Poté zvolíte, na jaké atrakce se chystáte, kolik vás bude a následně všechny vouchery vytisknete. U vstupu na danou atrakci se pak každá osoba prokáže papírovou Travel card a voucherem.

Slevu 2for1 opravdu doporučuji, nám ušetřili mnoho tisíc korun. Papírovou jízdenku jsme si zařídili hned po příjezdu na Victoria Street Station, kde nás RegioJet vysadil.

Návštěva Willesden Green

Jako první jsme vyrazili do londýnské čtvrti Willesden Green, kde přítelkyně 8 měsíců pracovala jako au-pair. Byl horký, slunečný den, a tak jsme se cestou stavili pro něco k pití v Sainsbury’s a už brzy došli až k domu, kde přítelkyně bydlela, a následně do nedalekého parku. Tam jsme potkali i současnou au-pair venčící psa, slovo dalo slovo a byli jsme pozvaní na návštěvu. Později jsme se vydali také ke kostelu, do kterého přítelkyně chodila na angličtinu.

Pro mě byla tato část výletu zajímavá v tom, že jsem mohl nahlédnout do toho, jak žijí místní, jak tráví volný čas, jak mluví – tak, že spíš zpívají. Když se zmíněná návštěva o tři dny později uskutečnila, viděl jsem obrovský anglický dům zevnitř a všední den Brita, Američanky a dvou kluků v pubertě. Při hovoru jsem si 100% uvědomil, co jsem věděl už dávno – Britové / Američani jsou k sobě mnohem otevřenější, upřímnější a přejícnější než my, Češi. Když vám třeba řeknou, jak stráví léto, čekají od vás vřelou a nadšenou odpověď a pusu od ucha k uchu, jako to dělají oni. Když odpovíte jako Čech, budete za podivína. Přiznám se, že pro mě to byl nezvyk a pořád jsem se musel hlídat, že reaguji dostatečně včasně, energicky a optimisticky.

V Londýně jsme tentokrát bydleli v Inn London a ubytování na čtyři noci nás každého vyšlo na 2500 Kč. Bylo to levné i díky tomu, že jsme měli pokoj pro čtyři, a proto, že jsme se o snídaně a večeře starali sami z vlastních zásob. Pokračovat ve čtení

13. 8. 2016 cestování 5 minut čtení

Ačkoliv jsem v Londýně byl už v říjnu 2015, tento článek jsem si, co se evropských měst týče, schovával až úplně na konec. Londýn jsem navštívil už podruhé a možná právě proto jsem si tento výlet užil víc než jakoukoliv jinou dovolenou. Nebo je to tím, že je to prostě Londýn – město plné lidí, turistů, nejznámějších míst a anglické kultury, kterému prozatím může konkurovat jedině New York? Nevím. Vím ale, že když zpětně koukám na fotky, vybavuji si jedinečný pocit. Nic jsem neřešil, nikam jsem nespěchal, jen jsem žil přítomností.

Letenky seženete za pár stovek

Do Londýna jsme letěli z Brna se společností Wizz Air na letiště Luton. Zpáteční letenky jsme za 1300Kč koupili asi tři čtyři týdny předem. Z Brna létá dopolední spoj, takže jsme hned po příletu měli ještě asi polovinu dne v Londýně. Zpět do ČR jsme naopak zvolili přistání v pozdních večerních hodinách v Praze, a to ze stejného důvodu.

Pokud přiletíte na Luton, budete muset vyřešit cestu z letiště do centra Londýna. My jsme si přes internet koupili lístek na autobus společnosti easyBus, který nás vyšel na 2 libry za cestu tam i zpět. Abych se přiznal, nevěřil jsem, že nás někdo poveze dvě hodiny z letiště za cca 35Kč, ale autobus skutečně přijel, my nastoupili, jeli a také dojeli.

EasyBus nás vysadil pár minut chůze od stanice Liverpool Street Station (mimochodem natáčel se zde Mission Impossible), kde jsme si rovnou zakoupili jízdenky na městkou dopravu. Doporučuji využít Oyster card, jízdné vás pak vyjde levněji. My si za cca 32 liber zakoupili 7denní jízdné v zónách 1 a 2, které bohatě pokrývají centrum Londýna. Pokud budete chtít jet někam dál (například k Wembley stadium do zóny 4), jednoduše si v automatu dobijete pár liber navíc.

Pokračovat ve čtení

11. 6. 2016 cestování 3 minuty čtení

V říjnu jsem strávil nezapomenutelný týden v Londýně, o kterém vám taky někdy napíši. Dnes chci ale mluvit o Warner Bros. Studio Tour London, což jsou studia nedaleko Londýna, ve kterých se natáčel Harry Potter. Jak jistě chápete, to jsem si nemohl nechat ujít.

Lístky přes internet, z centra Londýna za hodinu

Jak je něco mimo město, vypadá to vždycky hrozivě, ale cesta do studií byla v pohodě. V centru Londýna, konkrétně ze stanice Euston, jezdí každou chvíli vlak do stanice Watford Junction. To je konečná stanice, na které vystoupíte, vyjdete před budovu a už vidíte shuttle busy polepené Harrym Potterem, které vás dovezou až ke studiím (a pak zase zpět).

Pokud budete mít Oyster card se 7denním jízdným v zónách 1 a 2 jako my, budete si muset v automatu dobít, tuším, 10 liber na cestu do zóny 8. Co se týče vstupenky do studií, stojí přibližně 1300 Kč a koupit si ji musíte předem přes internet na konkrétní den a čas. Na základě toho si pak před vstupem necháte vytisknout oficiální vstupenku. Pokračovat ve čtení

12. 6. 2013 cestování 0 minut čtení

Minulý rok jsem konečně měl tu možnost navštívit Londýn a projít si ta nejznámější místa tohoto neskutečně okouzlujícího města. Za tu krátkou dobu, kterou jsem tam strávil, jsem si to město stihl zamilovat, a to z mnoha důvodů, které často ani neumím pojmenovat. Je to zkrátka deštivá Anglie, je to dokonale znějící jazyk, kterým lidé v Londýně mluví, je to jejich zdvořilost a ochota, je to město plné historie, je to londýnské metro s hlášením „mind the gap“, je to Baker Street, je to Harry Potter, jsou to místa, po kterých chodil Daniel Craig v nejnovější Bondovce Skyfall. Je to prostě Londýn. A tak mám v jedné věci jasno – brzy se tam a na delší dobu musím vrátit.

Z mé prohlídky jsem zpracoval dvanáctiminutové video (YouTube), na kterém najdete ta nejznámější místa. Můžete zavzpomínat nebo krátce okusit atmosféru Londýna, případně video brát jako inspiraci, kam se podívat. K vidění toho je však mnohem víc, ne všude je dovoleno natáčet a ne všude jsem natáčel.