blog.petrloukota.cz

Blog o cestování po Evropě i USA

Petr Loukota
Ahoj, vítejte na mém blogu o cestování.
Najdete zde články, ve kterých snad naleznete inspiraci nebo zavzpomínáte na své vlastní cesty.
11. 6. 2016 cestování 3 minuty čtení

V říjnu jsem strávil nezapomenutelný týden v Londýně, o kterém vám taky někdy napíši. Dnes chci ale mluvit o Warner Bros. Studio Tour London, což jsou studia nedaleko Londýna, ve kterých se natáčel Harry Potter. Jak jistě chápete, to jsem si nemohl nechat ujít.

Lístky přes internet, z centra Londýna za hodinu

Jak je něco mimo město, vypadá to vždycky hrozivě, ale cesta do studií byla v pohodě. V centru Londýna, konkrétně ze stanice Euston, jezdí každou chvíli vlak do stanice Watford Junction. To je konečná stanice, na které vystoupíte, vyjdete před budovu a už vidíte shuttle busy polepené Harrym Potterem, které vás dovezou až ke studiím (a pak zase zpět).

Pokud budete mít Oyster card se 7denním jízdným v zónách 1 a 2 jako my, budete si muset v automatu dobít, tuším, 10 liber na cestu do zóny 8. Co se týče vstupenky do studií, stojí přibližně 1300 Kč a koupit si ji musíte předem přes internet na konkrétní den a čas. Na základě toho si pak před vstupem necháte vytisknout oficiální vstupenku.

Ve studiích mi několikrát spadla brada

Harry Potter je pro mě srdcovka. Patřím mezi lidi, které Rowlingová naučila číst.

Už při vstupu na vás čeká Harryho komora pod schody, kterou si můžete vyfotit. Poté následuje krátké povídání a uvítací video, po kterém se před vámi objeví vstup do Velké síně. To byl první silný okamžik – opravdu stojíte tam, kde se natáčelo, nad vámi jsou filmová světla, pod vámi dlažba jako na zámku a všichni fotí jak o život. Zde končí výklad a zbytek studií už si procházíte sami. Kromě spousty košťat, kostýmů, lektvarů a kdo ví, čeho všeho, se brzy podíváte na společenskou místnost Nebelvíru, do Brumbálovy kanceláře, domů k Weasleyovým, ke Snapeovi a Hagridovi a na obrazovce uvidíte také, jak některé scény před vámi vypadaly ve filmu.

Co mě dostalo, bylo, když jsem zahnul za roh a najednou se přede mnou objevilo vlakové nádraží a nástupiště 9 a 3/4. Tím myslím reálné nádraží s reálným vlakem do Bradavic, který houkal a ze kterého se kouřilo. Vlakem se můžete projít a také se vyfotit s košíkem ve zdi, který je i v centru Londýna na nádraží King’s Cross. Poté se ještě posadíte do vlaku se zeleným pozadím a na chvíli si zahrajete ve filmu. :)

Po chvíli se ocitáte venku. Před vámi je ten modrý třípatrový autobus. Ano, opravdu tam stojí před vámi v živé velikosti. Za ním jsou domky, z nichž v jednom Harry bydlel u strýce, opět v reálné velikosti. O kousek dál se lidi fotí v tom modrém létajícím autě a na Hagridově motorce. Nevím, co víc k tomu říct.

Možná vám přijde, že už toho bylo dost, ale ne, dvě hlavní věci jsme ještě neviděli. Za rohem se ocitnete na Příčné ulici a opět chodíte tam, kde chodili herci, když si Harry kupoval hůlku. To byl pro mě další skvělý moment. A opravdový šok mě čekal až úplně na konci, kdy se před vámi objeví obrovský model Bradavic, na kterém se točily všechny scény. Tím modelem myslím opravdu model o výšce několika metrů, který si obejdete a nafotíte ze všech stran. Neuvěřitelné.

Pokud se chystáte do Londýna a ve Warner Bros. studiích jste nebyli, tak vám doporučuji si na ně udělat čas. Je to zážitek, který podle mě stojí za to.

Komentáře
15. 7. 2018 Petr Loukota

Dobrý den, lístky je možné zakoupit přímo na oficiálních webových stránkách. :)

13. 7. 2018 Jana Kosařova

Dobrý den, prosím vás o radu, kde je možné dopředu zakoupit lístky do studii Warner Bros. na prohlídku Harryho Pottera? Nevíme kde zakoupit. Děkuji. Jana K.

Napište komentář

Zzobrazí se po schválení.