blog.petrloukota.cz

Blog o cestování po Evropě i USA

Petr Loukota
Ahoj, vítejte na mém blogu o cestování.
Najdete zde články, ve kterých snad naleznete inspiraci nebo zavzpomínáte na své vlastní cesty.
západ USA

Cestování po USA vždycky stojí za to a západ především. Navštívit můžete nespočet národních parků, Las Vegas, Hollywood a další světoznámé destinace. Přečtěte si, jak jsme po USA cestovali my.

21. 1. 2017 cestování 4 minuty čtení

Minule jsem psal o tom, jak jsme přiletěli na západ USA a o tom, jak nám Američané pomohli při hledání ztraceného pasu. Tak se dnes konečně pusťme do objevování krás Spojených států. První město, které jsme na západě navštívili, bylo San Francisco.

V San Franciscu je jedno z nejdražších ubytování

Pokud se vydáte cestovat po západě USA, připravte si cca 1000 Kč za ubytování na jednu noc pro jednu osobu. Jasně, někde je pokoj, ve kterém se bez problémů vyspí dva až čtyři lidi, dražší a někde levnější, v průměru však vychází takhle. A právě San Francisco je na západě jedna z nejdražších lokalit.

V mnoha případech platí, že ubytování přes Booking.com stačí rezervovat den předem. Jinak je tomu ale např. v Yellowstonu a také San Franciscu, kde to udělejte několik dní předem. My jsme bydleli v Oaklandu, což je město východně od San Francisca. Jen přejedete Bay Bridge a jste tam. Ubytovaní jsme byli v Imperial Inn (a to i za měsíc, kdy jsme se do San Francisca vrátili) a nemůžeme si stěžovat.

Pokračovat ve čtení

19. 1. 2017 cestování 4 minuty čtení

O tom, jak jsem v létě 2013 cestoval po východě USA, už jsem vám psal. Tak se pojďme pustit do vyprávění o LA, Hollywoodu, Las Vegas, Yellowstonu a dalších skvostů, které nabízí západní Amerika a které jsem navštívil v roce 2016. I když jsem chtěl začít rovnou San Franciscem, dovolte mi nejprve jeden článek o tom, jaká byla cesta, a především o nevídané ochotě Američanů, se kterou jsme se setkali.

Přes oceán obrovským Airbusem

Na západ USA jsme se vydali ve třech, a to na konci srpna. Končící léto v ČR jsme si rozhodli prodloužit ve slunečné Kalifornii už v březnu, kdy jsme také kupovali letenky. Jako již tradičně jsme využili služeb Student Agency a za 19 000 Kč letěli tam a zpět se společností Air Berlin. Náš let začínal ve Vídni, odkud jsme letěli hodinu a půl do německého Dusseldorfu. Teprve až tam nás naložil obrovský zaoceánský parník, který nás obloukem nesl na druhou stranu zeměkoule.

Před odletem jsme si kromě letenek zařídili ještě ESTU, půjčení auta, ubytování na první noc a pojištění, které od Allianz na 4 týdny (počkat, to jsem neříkal, že? Ano, cestovali jsme po západě USA 4 týdny!) vyšlo na 2800 Kč. Protože náš let z Vídně startoval v devět hodin ráno, jeli jsme na letiště v noci – to byla tedy první noc beze spánku. Bohužel ne poslední.

Hned ve Vídni se mi stala zajímavá věc – zapomněl jsem v kufru, který šel dolů do letadla, jablko, které jsem měl nachystané na snídani. A protože bezprostředně po příletu do USA musíte absolvovat pohovor s imigračním úředníkem, kde mimo jiné zjišťují dovoz potravin, byl jsem na to velmi zvědavý. Naštěstí ovoce nepatří k těm vyloženě zakázaným. Jak to dopadlo? Řeknu za chvíli.

Na dálkových letech je fantastické, jak se usadíte do obrovského letadla, které má kupodivu strašně málo místa na nohy. Let přes oceán kolem Islandu, přes část Grónska, Kanadu a v závěru západní USA trval 12 hodin. Možná přemýšlíte, jestli je to dlouho. Věřte mi, je to dlouho. Zvlášť pro člověka, co se bojí létání jako já. :)

Pokračovat ve čtení