blog.petrloukota.cz

Blog o cestování po Evropě i USA

Petr Loukota
Ahoj, vítejte na mém blogu o cestování.
Najdete zde články, ve kterých snad naleznete inspiraci nebo zavzpomínáte na své vlastní cesty.
22. 1. 2017 cestování 5 minut čtení

Po dvou dnech strávených v San Franciscu jsme se další den ráno vydali do Los Angeles. Cesta po dálnici trvá několik hodin, cca pět, v závislosti na tom, jak často zastavujete na jídlo. My stáli každou chvíli. Přiznám se, že mimo návštěvy supermarketu Safeway jsme nejčastěji jedli ve fast foodu Subway, který je v Americe mnohem rozšířenější než u nás. A současně nabízí alespoň trochu zdravá jídla.

V LA jsou v září třicítky

Z cesty do LA si vybavuji hlavně širokou dálnici, spoustu sluníčka a tomu odpovídající krajinu. Čím víc jsme byli jižněji, tím větší bylo teplo, až si z nás na recepci hotelu v Pasadeně, kde jsme byli po celou dobu pobytu v LA ubytovaní, dělal muž srandu, co říkáme té prudké změně počasí a že bychom jistě chtěli, aby se to sluníčko na chvíli schovalo.

Super 8 nabízí výborný poměr cena / výkon

V Americe jsme se nejčastěji ubytovávali v Super 8, což je síť motelů, které jsou rozmístěné po celých státech, obdobně jako třeba Motel 6. V Motelu 6 jsme na západě byli jednou. Nebylo to špatné, ale nedostanete snídani a internet v ceně je jen přes léto. Super 8 bývá se snídaní a většinou rychlým internetem. Vzhledem k přijatelné ceně vám toto ubytování mohu doporučit. Zrovna v Pasadeně jsme v Super 8 byli také.

Výhled na LA a nápis Hollywood z Griffithovy observatoře

Ještě večer po příjezdu do LA jsme se vydali na Griffithovu observatoř, která nabízí výhled jak na LA, tak na nápis Hollywood. A čekalo nás několik překvapení. I večer, téměř za tmy, jsou parkoviště přeplněná. Byli jsme rádi, že jsme našli místo u silnice, ale o to dál jsme museli jít. Druhé překvapení bylo, že nápis Hollywood je od observatoře HODNĚ daleko. Tak daleko, že vyfotit se s ním se dost dobře nedá. Fotka, kterou vidíte níže, je pořízena z úplně jiného místa, které jsme si našli na mapě, a jeli k němu druhý den ráno.

Griffithova observatoř dále nabízí výhled na LA, ale i to je příliš daleko. Typické mrakodrapy, které znáte z filmů, však uvidíte i večer osvětlené, i ráno, byť v oparu. Ano, na místo jsme se vrátili ještě ráno, kdy lidí bylo podstatně méně. A hned poté vyrazili blíže k nápisu Hollywood. Pokoušeli jsme se jít ještě blíž, ale policejní páska a zákaz s výhrůžkou pokuty a vězení nás zastavil. :)

Universal studia – zábava, kterou jinde na světě nenajdete

To, co považuji za jeden z nejlepších zážitků v Los Angeles a také na západě USA, jsou Universal studia. Jde o zábavní park v Hollywoodu, ve kterém jsou atrakce především v podobě 3D kin, ovšem úplně jiných, než znáte z Česka. V čem jsou jiná? Jsou dokonalá!

Universal studia jsou obrovská, proto si na jejich návštěvu vyhraďte alespoň tři čtvrtě dne. Už parkování je tak složité, že vám při vjezdu doporučují napsat si název parkoviště, patro a místo, na kterém stojíte, abyste své auto vůbec ještě někdy našli. Vstupenky do studií si můžete koupit na místě, počítejte však se spoustou lidí. Lístky nejsou zrovna nejlevnější – stojí cca 2500 Kč.

Hodně jsme se rozhodovali mezi základním vstupným a „skip the line“ vstupenkou, díky které na atrakce čekáte ve speciální frontě, která bývá mnohem kratší. Taková vstupenka však stojí 5000Kč, navíc si ji můžete dokoupit u kteréhokoliv atrakce, pokud zjistíte, že nestíháte. My naštěstí stihli všechno, co jsme chtěli, i se základním vstupným.

Dokonalé 360stupňové 3D kino

Hlavní atrakce Universal studií je vláček, který vás proveze studiemi a naaranžovanými scénami filmů, které znáte. Uvidíte auta z Rychle a zběsile, z Návratu do budoucnosti, zažijete scénu z Policajta z Beverly Hills 3, projedete se tam, kde se točily Zoufalé manželky, uvidíte scénu z Války světů, ve které Tom Cruise havaroval s letadlem. Všechno reálné scény, kde se filmy opravdu točili. Vláček trvá asi hodinu a my na něj šli jako první.

V rámci vláčku zažijete také 360stuoňové 3D kino nazvané King Kong 360 3-D. Je to jedna z hlavních věcí, za kterou jezdí lidé z celého světa. Sedíte ve vláčku a najednou je všude kolem vás plátno. Všechno 3D, slyšíte zvuky, cítíte pohyby vláčku, jak po něm skáčou dinosauři, vláček se třepe, střecha se prohýbá, lidé křičí. Do hry se přidává King Kong a o několik vteřin později už padáte džunglí a cítíte ten pád. Vagón vláčku s lidmi před vámi se najednou utrhne padá kamsi do hlubin. Vážně nevím, jak tohle dělají, ale tenhle zážitek je dokonalý, perfektně realistický. Jinde na světě to nezažijete. Mrkněte na Youtube. A taková jsou i ostatní 3D kina v Hollywoodu.

Další zajímavá atrakce jsou Simpsonovi, kde lítáte v animovaném světě s kreslenými postavičkami, jezdíte s Homerem na horské dráze a opět – skutečně se cítíte jako na horské dráze. Kolem sebe nevidíte nic jiného, než animovaný svět. Stejně tak to je v atrakci Transformers, která se nám líbila zřejmě nejvíc – jezdíte ve vysokorychlostním vozíku, skáčete z mrakodrapu atd. Dále jsme byli na atrakci Jurský park, kde nejprve jedete vodou ve světě s dinosaury, poté vyjedete kamsi do tmy a pak vás čeká odpočet a následně strašlivý pád tmou, až vás voda všechny nahodí.

Na své si přijdou i milovníci Harryho Pottera. V Universal Studios jsou obrovské Bradavice a procházet se budete i Prasinkami. Mně osobně více nadchla atrakce The Walking Dead, kde chodíte chodbami a po vás vybíhají zombíci. :)

Navštívil jsem v Česku několik 3D i 4D kin a dokonce i 5D kino a nikde to není takové jako v Hollywoodu. Hlavním problém je v tom, že v Česku vidíte plátno a do toho jdou všechny efekty. V Hollywoodu plátno nevidíte, ale jste v něm, protože je všude kolem vás. Jde o dokonalou iluzi, za kterou se vyplatí letět přes půl zeměkoule.

Jinak v Hollywoodu jsou i Warner Bross studia, do kterých jsme nešli jednak kvůli času, a za druhé proto, že jsem je před rokem navštívil v Londýně, kde ovšem patří jen Harrymu Potterovi. V hollywoodských WB studiích na vás čeká například Central Perk – ta hospoda z Přátel s tím, že se můžete vyfotit na sedačce, kde přátelé sedávali. Nevím jak vy, ale já se tam chystám příště. :)

Procházka po Chodníku slávy a Beverly Hills

Druhý den dopoledne jsme strávili na Chodníku slávu. K němu jsme přijeli asi v deset, a protože jsme nenašli žádné oficiální parkoviště, zastavili jsme v boční ulici na dvě hodiny zdarma.

Chodník slávy je samozřejmě další z míst, které v Hollywoodu musíte navštívit. Svou hvězdu zde mají slavné osobnosti jako např. Bruce Willis, Keanu Reeves, Matt Damon, Chuck Norris, Tom Cruise, Sandra Bullock, Hans Zimmer, Michael Jackson či Donald Trump. Podél chodníku je i obchod se suvenýry a minout nemůžete ani místo, kde se promítají premiéry světových filmů.

 

Hned od Chodníku slávy jsme autem zamířili k ulici Rodeo Drive, která leží v Beverly Hills. Musím říct, že Beverly Hills je přesně takové, jaké znám z televize – široké klidné silnice, podél vysoké palmy a drahé baráky. Jinak Rodeo Drive je známá tím, že na ní sídlí nejluxusnější značky světa, například Louis Vuitton či Lacoste.

Úplně na západě na Santa Monice a Venice Beach

Odpoledne jsme z Beverly Hills vyrazili k oceánu – znovu a tentokrát co nejvíc na západ. Na světoznámou pláž Santa Monica. Po asi hodině bloudění a hledání místa k zaparkování jsme přeplněná parkoviště vzdali a opět zaparkovali někde podél ulice.

Na pláži Santa Monica se místní opalují a koupou. Pláž je známá především obrovským dřevěným molem směřujícím do oceánu se spoustou atrakcí (horských drah apod.) obdobně jako na východě v Atlantic City. Samozřejmě jsme si neodpustili dojít až na konec mola a znovu si vychutnat krásu Tichého oceánu. Další nezapomenutelný zážitek.

Úplný závěr naší návštěvy Los Angeles patřil pláži Venice Beach, která je jižně od Santa Monicy. Po dalším hledání místa k zaparkování jsme se šli nejprve podívat alespoň na část známého přístavu Marina del Rey a poté už se při sluníčku padajícím za obzor procházeli po rozehřátém písku pláže.

Pokud se do LA chystáte, určitě si na něj dejte alespoň dva dny. Jen jeden den vám totiž zaberou Universal studia, která jsou asi nejzajímavější podívanou, kterou v LA musíte navštívit.

Komentáře
28. 2. 2019 marian

Zaujimave, chystame sa do Californie, vratane 2 noci v L.A. Tak som zvedavy co stihneme. Nerobim si velke nadeje, od L.A. nemam ziadne velke ocakavania, beriem to skor ako letiste kam priletime a odkial vyrazime na cesty:-)

Napište komentář

Zzobrazí se po schválení.