blog.petrloukota.cz

Blog o cestování po Evropě i USA

Petr Loukota
Ahoj, vítejte na mém blogu o cestování.
Najdete zde články, ve kterých snad naleznete inspiraci nebo zavzpomínáte na své vlastní cesty.
21. 1. 2017 cestování 4 minuty čtení

Minule jsem psal o tom, jak jsme přiletěli na západ USA a o tom, jak nám Američané pomohli při hledání ztraceného pasu. Tak se dnes konečně pusťme do objevování krás Spojených států. První město, které jsme na západě navštívili, bylo San Francisco.

V San Franciscu je jedno z nejdražších ubytování

Pokud se vydáte cestovat po západě USA, připravte si cca 1000 Kč za ubytování na jednu noc pro jednu osobu. Jasně, někde je pokoj, ve kterém se bez problémů vyspí dva až čtyři lidi, dražší a někde levnější, v průměru však vychází takhle. A právě San Francisco je na západě jedna z nejdražších lokalit.

V mnoha případech platí, že ubytování přes Booking.com stačí rezervovat den předem. Jinak je tomu ale např. v Yellowstonu a také San Franciscu, kde to udělejte několik dní předem. My jsme bydleli v Oaklandu, což je město východně od San Francisca. Jen přejedete Bay Bridge a jste tam. Ubytovaní jsme byli v Imperial Inn (a to i za měsíc, kdy jsme se do San Francisca vrátili) a nemůžeme si stěžovat.

V San Franciscu zaparkujete zdarma

Když jezdíte autem, řešíte neustále totéž – kde ve městě zaparkovat. Mnoho měst nabízí v bočních uličkách parkování např. na dvě hodiny zdarma, jinde je třeba zaplatit pár dolarů. Zrovna v San Franciscu však můžete přímo u vody stát zdarma celý den. Koukáte přitom na Alcatraz a v dálce také na úchvatný Golden Gate Bridge. Parkoviště najdete u Marina Blvd.

V San Franciscu toho k vidění není mnoho, ovšem od kamaráda vím, že jeden den vám na prohlídku všeho stačit nebude. My měli dny dva a před odletem zpět do Evropy ještě třetí. Nejprve jsme se vydali od parkoviště směrem na východ, prošli kolem Fisherman’s Wharf a PIER 39 a obdivovali tuny obchůdků. Později jsme u oceánu sledovali tuleně (nebo tučňáky, co já vím). Počasí bylo slunečné, ale foukal studený vítr, o tom vám za chvíli také něco povím.

Silnice podél oceánu vede až k budově Embarcadero, kterou znáte z GTA, a do města, které je na této straně více podobné velkoměstům. Je to ale daleko, tak jsme tam později jeli autem.

Jiná je však situace od parkoviště na západ, kam jsme se vydali po poledni. Žádné velkoměsto, jen klidná čtvrť, rodinné domky a žádní lidé.

Golden Gate Bridge – pro mě nejúchvatnější stavba planety

Hned jak se po obědě stočilo sluníčko, vyrazili jsme autem k dlouho očekávanému Golden Gate Bridge. Most, o kterém jsem léta snil, stál najednou přede mnou v celé své kráse. Nejprve jsme jej přejeli autem směrem z města a výrazně červenou si užívali nad našimi hlavami. Poté jsme zastavili na prvním parkovišti.

Golden Gate Bridge přijíždí obdivovat lidi z celého světa. A Američané s tím počítají. Kopcovitá Golden Gate National Recreation Area proto skýtá hned několik vyhlídek (asi pět). U některých budete čekat na volné místo k parkování, ovšem cesta vzhůru do kopce se zastávkami na focení stojí za to.

Na Golden Gate si dejte několik hodin. Vyhlídek je mnoho a je opravdu na co koukat. Na té nejvyšší z nich se před vámi navíc otevře oceán a vy vidíte most, Alcatraz, San Francisco a obrovský Pacific. Věřte mi, vstřebat tuhle krásu chce dost času.

Nezapomeňte, že přejezd mostu do města v USA často platíte, a Golden Gate Bridge na tom není jinak. Žádné budky však na něm nenajdete. Přejezd musíte zaplatit online, což lze udělat i zpětně. Do formuláře zadáte SPZ vozidla.

Vítr je studený, ale sluníčko opaluje

Když jsme večer nakoupili jídlo v supermarketu Safeway a užili si oceán na nedaleké písečné pláži, zjistili jsme, že jsme všichni spálení. V San Franciscu sice celý den foukalo a 20 stupňů Celsia nutilo k oblečení mikiny, sluneční paprsky však pálily. To u nás nezažijete – buď je teplo a spálíte se, nebo je zima.

Samá šikmá ulice

Druhý den ráno jsme vyrazili nejprve na kopce Twin Peaks. Ty byly zavalené mraky a bylo zde pět stupňů nad nulou. Mraky se ale během naší návštěvy z ničeho nic protrhaly a my slibovaný výhled na San Francisco přece jen viděli. Při cestě autem do kopce jsme si navíc uvědomili, že Lombard Street, kterou jsme toho dne také navštívili, není zdaleka jedinou šikmou ulicí v San Franciscu. Naopak. San Francisco je poseté ulicemi, které mají sklon i 30 stupňů (Lombard Street má údajně až 40). A pro město je to jakási chlouba.

Mimochodem, Lombard Street je jedna z nejznámějších ulic světa, a to díky tomu, jak je klikatá. V poslední době ji ale předčila méně známá Vermont Street. Poslední den před odletem jsme si obě ulice sjeli také autem. To byl ale zážitek. :)

V San Franciscu jsme viděli ještě Painted ladies, což je další známá turistická atrakce. Jde o barevné baráčky a jedno z nejvíce fotografovaných míst ve městě. Nemiňte je. Co naopak teoreticky můžete vypustit, budete-li mít na město málo času, je Coit Tower, čínská a italská čtvrť a Union square.

Nevídané tramvaje Cable car

Úplně poslední den v San Franciscu, den před odletem, jsme si jako tečku za naším cestováním po USA neodpustili ani projížďku místními tramvajemi Cable carLístek si koupíte přímo na místě, ovšem pozor, před nástupem do vozidla. Muži, kteří tuto „tramvaj řídí“, lístky už jen kontrolují a hrozí vám vysoká pokuta.

Na Cable car si zřejmě budete muset vystát přibližně hodinovou frontu. Pojedete-li ale z konečné stanice, můžete si mezi tím užívat podívanou, při které tři čtyři muži vlastními silami tramvaj na jedné koleji a otočné plošině otáčí, aby mohla jet zase zpět.

Tak to by stačilo. Pokud vás zajímá něco dalšího, zeptejte se mě v komentáři. V příštím článku už pojedeme do Los Angeles nejen k nápisu Hollywood.

Komentáře

Žádný komentář.

Napište komentář

Zzobrazí se po schválení.