blog.petrloukota.cz

Blog o cestování po Evropě i USA

Petr Loukota
Ahoj, vítejte na mém blogu o cestování.
Najdete zde články, ve kterých snad naleznete inspiraci nebo zavzpomínáte na své vlastní cesty.
26. 8. 2017 cestování 3 minuty čtení

Naše měsíční cesta po západě USA se návštěvou národních parků Yosemite a Sequoia pomalu chýlila ke konci. Čekal nás v podstatě jen návrat do San Francisca a den volna, který jsme měli jako rezervu pro případ, že bychom se někde zdrželi. Cesta ze Sequoia National Park do hotelu v Oaklandu (toho stejného, ve kterém jsme strávili i prvních pár nocí po příletu) přitom vzala prakticky celý den. Přemýšleli jsme proto, jak bychom si cestu alespoň trochu zpříjemnili a pak nás to napadlo – stavíme se v Silicon Valley u sídla Facebooku a Googlu.

Facebook nemá žádné logo ani nápis

Sídla obou dvou firem jsou od sebe vzdálená asi půl hodiny cesty autem. My jsme se nejprve vypravili k Facebooku, který byl vzhledem k naší trase první na řadě. Plán byl samozřejmě jasný – omrknout budovy, trochu se projít po areálu a hlavně se vyfotit u obrovského nápisu Facebook.

Jeli jsme tehdy po dálnici s mnoha a mnoha pruhy, které jsou pro Ameriku typické. Jak jsme se ale blížili, z dálnice jsme sjeli a k samotnému sídlu už nás dovedly klidnější silnice. Hned jak jsme zahlédli budovy, bylo nám jasné, že sídlo Facebooku je obrovské. A také že ano. Kolem budov, které mají převážně světle modrou barvu, ale dalo by se říct, že září všemi barvami, které ovšem nijak nesouvisí s onou tmavou, „fejsbukovskou“ modrou, se nachází jedno obrovské parkoviště. Vlastně objíždíte budovy dokola, což vám vezme alespoň deset minut, a pokud chcete, zaparkujete. To jsme při druhém kolečku udělali i my, protože nápis Facebook jsme ani na jedné z budov nenašli. Vylezli jsme tedy z auta a šli se zeptat nejbližšího kolemjdoucího. Řekl nám, že na rozdíl od Googlu Facebook žádné logo či nápis nemá, ale že turisté se fotí u obrovské cedule s palcem hned při příjezdu do areálu. OK.

Cedule se nachází u hlavní silnice, takže ji určitě nepřehlédnete. Mě nejvíc překvapilo, že u ní byl relativně klid – za cca 15 minut, co jsme se kochali, přišlo jen pár jednotek dalších nadšenců.

sídlo Facebooku

U Googlu s Androidem

Mnohem zajímavější, co se týče prostor k focení i počtu turistů, je to podle mě u Googlu. K tomu jsme dojeli asi za půl hodiny a drze zaparkovali na tamním parkovišti. Pak už to byl jen kousek chůze k největšímu hloučku lidí, kteří už z dálky nepůsobili jako místní. Měli totiž batohy, foťáky a často šikmé oči. Vážně, k sídlu Googlu se zájezdové autobusy s mnoha a mnoha lidmi přímo hrnou. Jen za naši krátkou, asi desetiminutovou návštěvu se jich vystřídalo několik. Naštěstí postupně i na nás došla řada, takže jsme se se zeleným Androidem a prosklenou budovou s nápisem Google (konečně) mohli také blýsknout.

sídlo Googlu

Tak a to je vše. Opravdu jsem vám o západě USA napsal vše, co mě napadlo, už nemám co dodat. Ještě si určitě přečtěte článek o San Franciscu, ve kterém píši o Cable cars, kterými jsme se svezli poslední den před odletem. Jinak byl západ USA samozřejmě neuvěřitelný zážitek, na který v životě nezapomenu. Dodnes mě nepřestávají fascinovat zážitky a fotky ostatních cestovatelů, které vídám na Instagramu nebo Facebooku a na kterých poznávám místa, která jsme také navštívili.

Komentáře

Žádný komentář.

Napište komentář

Zzobrazí se po schválení.