blog.petrloukota.cz

Blog o cestování po Evropě i USA

Petr Loukota
Ahoj, vítejte na mém blogu o cestování.
Najdete zde články, ve kterých snad naleznete inspiraci nebo zavzpomínáte na své vlastní cesty.
28. 5. 2014 literatura, osobní rozvoj 5 minut čtení

nasledujte_sve_srdceProblém většiny dnešních lidí je v tom, že si neumějí užívat života. Kolikrát jste lidi slyšeli říkat:

  • „Trápím se, protože jsem sám.“
  • „Už nejsem sám, ale ten vztah není takový, jaký jsem si představoval.“
  • „Ta práce mě nebaví. A zítra tam musím zase.“
  • „Kdybych tak vyhrál milion, spousta věcí by se tím vyřešila a hned bych byl šťastnější.“

Lidi se neustále domnívají, že za půl roku, za rok, za pět let… bude líp, než je teď, protože už za sebou budou mít státnice, budou mít práci, budou mít rodinu… a tak dále. Jenže tak to není. Oni akorát celý život na něco čekají, až je jednoho dne v tom lepším případě srazí autobus (takže si nestihnou uvědomit, že si život neužili), nebo jim doktor řekne, že je čeká poslední rok života. Teprve pak jim dojde, kolik času promrhali a začnou žít naplno.

Hraji si na chytrého? Vůbec ne. Právě (a nejen) o tom je kniha Následujte své srdce od Andrewa Matthewse. Tento titul se zabývá osobním rozvojem a já bych ho přidal mezi povinnou četbu na základních školách. Proč? Aby lidé uměli žít.

Kniha vás už na pohled okouzlí ilustrací na obálce, přičemž podobně veselé a zábavné kresby vás budou provázet po celou dobu čtení, které je díky tomu příjemné a oddychové. Andrew Matthews píše stručným, jasným, přátelským a srozumitelným jazykem, kterým popisuje časté postoje k životu a na typických příkladech vysvětluje, co je na nich špatně. Kniha je doplněna citacemi i příklady ze života autora a nechybí ani ohlasy čtenářů z různých koutů světa.

Kdybych na knihu měl říct svůj názor v jediné větě, zněl by takhle: Je to kniha plná GENIÁLNÍCH MYŠLENEK, kterou si prostě musíte přečíst.

1. Svět je naším učitelem

Titul je rozdělen do deseti kapitol. V úvodu se Andrew Matthews zabývá tím, proč se nám dějí katastrofy.

Rozpadlo se vám manželství? Vyhodili vás z práce? Jste bez peněz? Pak jste dostali lekci, ze které si musíte vzít ponaučení. A taky k sobě musíte být upřímní, protože jste k tomu určitě nějak přispěli.

Život nemusí být vždycky plný bolesti, ale bolest je tím hlavním důvodem, proč jsme ochotni něco změnit.

2. Vesmír nemá vyvolené

Zaráží mě, kolik lidí si pořád myslí, že úspěch padá do klínu a zrovna oni jsou ti chudáčci, které to nepotkalo. Uvědomte si, že nikdo nemá nic zadarmo a taky si uvědomte, že úsilí nezůstane neodměněno.

Nikdy neuslyšíte nikoho říkat: „Vstávám za úsvitu, protáhnu své tělo, něco se naučím, pečuji o své vztahy a do své práce dávám maximum – a NIC DOBRÉHO se v mém životě neděje.“

 3. Váš život odráží vaše přesvědčení

Ve třetí kapitole se Andrew Matthews věnuje přesvědčení (mimo jiné). Z této části knihy mi v paměti zůstaly především následující tři myšlenky:

  1. Nemá smysl žádat od druhých uznání. Lepší je dělat to, co vás baví, dělat to naplno a nic neočekávat. Uznání přijde samo.
  2. Věci je třeba brát takové, jaké jsou. Nemá smysl je kritizovat. Realita vždycky vyhraje.
  3. Události se vždycky vyvinou přesně podle vašeho očekávání. Takže si nikdy neříkejte, že prohrajete.

A pokud zrovna nemáte peníze, zkuste se nejprve zeptat sami sebe, co jste udělali špatně.

Existují výhody i v situaci, kdy jste bez peněz: „Můžu to svést na jiné lidi – a hlavně na vládu!“

 4. Když se věcem příliš oddáte, je to v háji

Určitě to znáte. Někdo se vám líbí, je krásný/á a úžasný/á a vy se tak snažíte, až ho/ji odradíte. Totéž platí třeba o úkolech do školy – děláte na tom celou noc a dostanete D, jindy to odfláknete a máte B. I o tom se v knize Následujte své srdce dočtete víc.

Život nemusí být nekonečný boj. Nechte věci plynout. Není to lhostejnost, je to jen nenucenost.

5. Na co se zaměříte, to vám přinese ovoce

Sedíte v letadle, to se začne řídit k zemi. Chtěli byste, aby pilot řekl „máme tu menší turbulence, zachovejte klid, vše bude v pořádku, bezpečně vás dopravíme domů“, nebo byste ho radši viděli zběsile pobíhat po letadle a křičet „všichni tu umřeme!“?

Právě takhle Matthews vysvětluje, jak je důležité myslet pozitivně. Pilot s pozitivním myšlením má jistě větší šanci na úspěch, nemyslíte? Aneb každá vaše myšlenka má nějaký následek. Takže nemyslete negativně, budete z toho mít deprese.

Jak můžeme mozek naprogramovat k řízení auta, úplně stejně jej programujeme, abychom chodili pozdě, cítili se hrozně nebo přicházeli o peníze, a to všechno se děje podvědomě. A pak to všechno dáváme za vinu bohu.

 6. Následujte své srdce

Život není o tom, abychom osm hodin denně po dobu čtyřiceti let chodili do práce, která nás nebaví. Jak Matthews píše: Volba vašeho zaměstnání je jednou z nejdůležitějších.

Takže si ujasněte, co vás baví, a dělejte to – třeba na tom postavíte kariéru. Rovněž se nebojte změnit zaměstnání, pokud vás to současné nenaplňuje – Andrew Matthews vám k tomu poví víc než já. Já vám jen doporučuji této kapitole věnovat zvláštní pozornost – přece jen v práci všichni trávíme hodně času.

Hodně lidí neví, co chtějí – a potom jsou nešťastní, že to nedostanou.

Jo a moc nekoukejte na telenovely:

Co se týká těch telenovel, lidé, kteří si ze záliby udělají kariéru, netráví moc času jejich sledováním.

 7. Bůh nesestoupí, aby vám povolil být úspěšní

Už jste si všimli, jak na sebe jednotlivé kapitoly navazují a postupně vás provázejí celým životem? To je další věc, která se mi na knize líbí.

V této části, když už víte, co chcete, vám Andrew Matthews vysvětlí, že je třeba začít teď a hned. Nikdy nebudete dokonale připraveni. Navíc jakmile začnete, získáte nadšení, motivaci a vše, co budete potřebovat. A pokud si dostatečně nevěříte, zeptejte se sami sebe: „Co nejhoršího se může stát?“

Nemůžete budovat pověst na tom, co hodláte udělat.

8. Když se budete prát se životem, nikdy nevyhrajete

V této části vám kniha poradí, jak si nenechat pokazit den, netrápit se, hodit starosti za hlavu, jak nedovolit ostatním, aby vás naštvali. Protože ve skutečnosti vás nenaštvou oni, ale to, co si vy o dané situaci myslíte.

Tato kapitola mně osobně dala nejvíc, protože se věnuje také tomu, jak žít přítomností. Jak si vychutnat každý den. Dozvíte se v ní, že je důležité si během dne najít čas na odpočinek, nejlépe v pravidelnou dobu, a že není zdravé žít ve spěchu – tedy tak, jak obvykle žiji já.

No a co smrt? Nebylo by lepší vědět, co nás po tom, co zemřeme, čeká?

Pokud přesně nevíme, co nás na druhé straně čeká, smrt nás motivuje, abychom si život užívali. Skutečně je to chytře vymyšleno!

9. Přijměte lidi takové, jací jsou

Závěrem se kniha Následujte své srdce věnuje tomu, jak je důležité, abychom měli rádi ostatní lidi a měli rádi i sami sebe. Tomu, že musíme odpouštět. A také tomu, že když se lidé zlobí, nadávají, žárlí…, tak jen mají strach. A je dobré si to uvědomovat.

Dokud nebudeme mít rádi sami sebe, nebude ani svět mít rád nás. A pak obviňujeme svět.

10. Máme za úkol změnit sami sebe

Co nám ještě chybí, aby bylo povídání o životě kompletní?

Popřát vám klidný a úspěšný život. A taky dodat, že po přečtení této knihy budete zase o kus dál a jistě se k titulu budete stejně jako já rádi vracet. To proto, abyste si některé části připomněli a zapsali si je za uši.

Významní lidé dosáhli úspěchu díky vytrvalému každodennímu úsilí. Možná měli předurčenou cestičku, ale nečekali na nikoho, kdo by je chytil za ruku a vedl.

Kniha Následujte své srdce byla přeložena do 38 jazyků a Andrew Matthews přednáší na konferencích po celém světě. Takže být vámi, nechám si od tohoto člověka poradit. Myslí to s vámi dobře. A já také. :)

Děkuji vydavatelství Baroque Partners za poskytnutí výtisku pro recenzi.

Komentáře

Žádný komentář.

Napište komentář

Zzobrazí se po schválení.