blog.petrloukota.cz

Blog o cestování po Evropě i USA

Petr Loukota
Ahoj, vítejte na mém blogu o cestování.
Najdete zde články, ve kterých snad naleznete inspiraci nebo zavzpomínáte na své vlastní cesty.
6. 10. 2013 literatura 2 minuty čtení

jo_nesbo_snehulakSněhulák je podle mě zatím nejlepší detektivka norského autora Joa Nesbøho. V současné době je pro mě tento autor člověkem, kterého nikdo nemůže překonat. Spisovatel, díky němuž jsem si uvědomil, že to, co chci v životě dělat, je psát. A že chci psát detektivky. Protože to je žánr, který je mi nejbližší a který skutečně miluji. Velmi inspirativní jsou pro mě nejen knihy, ale také Jo Nesbø samotný. Však si jeho slova dále v článku poslechněte sami.

Sněhulák je sedmým případem Haryho Holea. Stejně jako u Nemesis i zde se můžete těšit na vskutku brilantní začátek. Je zima, sněží. K domu přijíždí auto, žena vchází dovnitř. Milenec. Zrovna v tom nejlepším mají pocit, že je někdo sleduje. Vykouknou z okna. Na zahradě stojí sněhulák.

O mnoho let později se sněhulák znovu objeví na zahradě jednoho rodinného domu. Manželka a zároveň matka zmizela. Stejný scénář se pak opakuje. Do vyšetřování se pouští tentokrát nadmíru střízlivý Harry Hole s jeho novou kolegyní. Stopy je zavádí k lékaři, kterého obě zmizelé matky i s dětmi navštívily. A v tom startuje kolotoč událostí, které vám skutečně zamotají hlavu.

Sněhulák je detektivka opět velmi čtivá, Jo Nesbø se nebojí ani popisu brutálních vražd, ani erotických scén. Do hry kromě smrtících zápletek opět přichází Harryho milovaná Rachel a její přítel, kterého si chce vzít. Pátrání nabírá na obrátkách a dvakrát se zdá, že vrah byl odhalen. Ať už si ale během čtení myslíte cokoliv, ručím vám za to, že tentokrát vám Nesbø skutečným odhalením doslova vyrazí dech.

Jo Nesbø vypráví o svém životě:

Upoutávka na knihu Sněhulák:

Tento knižní bestseler zkrátka musíte číst. Jo Nesbø v něm prokazuje rozsáhlé znalosti medicíny a dalších oborů. Nechybí scény napínavé ani děsivé, které si dokážu představit na filmových plátnech. Stejně jako začátek se mi pak velmi zamlouval i konec. A tím nemyslím jen závěrečnou scénu, ale i doslova poslední větu.

Tak schválně – uhádnete, kdo je vrah, přezdívaný Sněhulák? Čtěte a pak mi dejte vědět. :)

Komentáře

Žádný komentář.

Napište komentář

Zzobrazí se po schválení.