blog.petrloukota.cz

Blog o cestování po Evropě i USA

Petr Loukota
Ahoj, vítejte na mém blogu o cestování.
Najdete zde články, ve kterých snad naleznete inspiraci nebo zavzpomínáte na své vlastní cesty.
9. 6. 2013 literatura 2 minuty čtení

nesbo_nemesisNež jsem se do čtení pustil, věděl jsem, že Nemesis je jedna z těch všeobecně známých a proslulých knih Joa Nesbøho a že se mi tedy bude líbit. A líbila, hodně! Jak si můžete přečíst v anotaci, na začátku je to bankovní loupež, při které dojde k vraždě. Jakoby však jeden případ nestačil, brzy do hry vstupuje také Harryho bývalá přítelkyně a její údajná sebevražda v době, kdy u ní byl Harry na večeři. Ten si však z onoho večera nic nepamatuje. To je slušný začátek, nemyslíte?

Jo Nesbø se v jednom z rozhovorů zmínil, že děj knihy Nemesis vymýšlel skoro rok. A tak není divu, že je to opravdu pecka a já vám ji mohu s klidným svědomím doporučit. Během vyšetřování se navíc stále dotýká také smrti Harryho kolegyně, která byla zavražděna v minulém dílu. Jo Nesbø nechal zodpovědnou osobu na svobodě, a zda i ta bude v Nemesis dopadena, to už si budete muset přečíst sami.

Návaznosti jednotlivých detektivek s Harrym Holem se nemusíte bát, hlavní zápletky s předchozími díly nijak nesouvisejí a zbytek autor natolik opakuje, že vše pochopíte. Podle Nemesis byl nedávno vytvořen také šestidílný rozhlasový seriál, který se momentálně vysílá a můj dojem z něj (poslouchal jsem jej až po přečtení knihy) je skvělý. Přesto – kniha je kniha, popisy situací, prostředí, nálad apod. rozhovory zkrátka nevyjádříte.

Jo Nesbø si velmi vyhrál i s úvodní scénou. Harry Hole v ní sleduje přepadení banky, pozoruje čas, a to odkudsi z povzdálí. Jakmile se přepadení blíží k závěru a jsou slyšet sirény policejních aut, začne opět kdesi zvonit telefon. Po chvíli se Harry ocitá ve svém bytě před videozáznamem z přepadení.

Nemesis přináší dvě dějové linie. Vyšetřuje se vražda zaměstnankyně banky a smrt Anny – Harryho bejvalky. Harry skutečnost, že u ní onoho večera byl, zatají, a tak se později sám stane hlavním podezřelým. A vše do sebe skvěle zapadá, v jistou chvíli není pochyb o tom, že vraždil sám Harry Hole. Zrovna tak se v knize objevuje několik dalších závěrů.

Jo Nesbø nás tedy v Nemesis stihne oklamat hned několikrát, přičemž Harry Hole nám oba případy, tak jak se opravdu staly, odvypráví v posledních kapitolách. Tato kniha je brilantní a já vám ji doporučuji. Jsem si jistý, že si Joa Nesbøho zamilujete tak jako já. A nezapomeňte mi dát vědět, jak se Nemesis líbila vám. :)

Komentáře

Žádný komentář.

Napište komentář

Zzobrazí se po schválení.