blog.petrloukota.cz

Blog o cestování po Evropě i USA

Petr Loukota
Ahoj, vítejte na mém blogu o cestování.
Najdete zde články, ve kterých snad naleznete inspiraci nebo zavzpomínáte na své vlastní cesty.
29. 9. 2013 IT 3 minuty čtení

V týdnu se na DreamSpark objevil Windows 8.1 Pro N v češtině, který jsem si stáhl a nainstaloval. Jde o licenci pro studenty, ke které samozřejmě dostanete legální klíč. Obraz systému v podobě .iso ve Windows 8 jednoduše otevřete a spustí se instalace Windows 8.1. Upgrade bohužel nebyl bezproblémový, a tak bych vám rád poradil, jak potíže řešit. Připomeňme, že do vydání Windows 8.1 pro běžné uživatele zbývají necelé čtyři týdny.

Z Windows 8 Pro na Windows 8.1 Pro N – ztráta nainstalovaných aplikací

Domníval jsem se, že o nainstalované aplikace nepřijdu. Ihned po spuštění upgradu ale bylo jasno – mohu zachovat uživatelské soubory nebo nic. Ani možnost zachovat nastavení systému nebyla k dispozici. Přechodem z 8 Pro na 8.1 Pro by to být nemělo, že by tedy N verze (o té více dále)? Přesto jsem spustil instalaci. Ta trvala asi 40 minut, systém nejprve něco kontroloval, kopíroval, pak se restartoval, nastavoval, připravoval pár věcí, nakonec nainstaloval Metro aplikace a bylo hotovo.

Microsoft účet namísto Místního účtu – jak se odpojit

Při instalaci mimo jiné volíte heslo k vašemu uživatelskému účtu. Windows 8.1 však vnucuje Microsoft účet, který pokud nemáte, musíte vytvořit. S ním máte např. rychlý přístup na SkyDrive a k dalším Microsoft službám. Já ho ale nechci. Při prvním spuštění jsem však neměl na výběr a každé další přihlášení se dělo k tomuto účtu. Jak registrace a přihlašování fungují, pokud nemáte přístup k internetu, netuším, avšak předpokládám, že fungují.

Od Microsoft účtu se odpojíte jednoduše – v Metru vpravo nahoře klikněte na váš profil, zvolte Změnit obrázek účtu a poté klikněte na Odpojit. Musíte zadat vaše heslo a poté si vytvořit Místní účet – ten musíte pojmenovat jinak než Microsoft účet. Pojmenovat stejně zde nejdou, ovšem pokud místní účet přejmenujete v Ovládacích panelech a oba budou mít stejný název, míchají se a při dalším přihlášení se opět přihlásíte k Microsoft účtu.

Startování na plochu a pozadí plochy na Úvodní obrazovce

Dvě zásadní novinky Windows 8.1, na které jsem se těšil. Jejich nastavení najdete na stejném místě. Pravým tlačítkem klikněte na hlavní panel a zvolte Vlastnosti. Na záložce Navigace pak pod Úvodní obrazovka zaškrtněte první dvě volby.

Verze N – chybí Windows Media Player

Možná vám to připadá neuvěřitelné, ale je to tak. N verze nemá Media Player, v systému ho nenajdete. Pro Windows 7 i Windows 8 existuje Media Feature Pack, který si stáhnete ze stránek Microsoftu a Windows Media Player s ním nainstalujete. Pro Windows 8.1 tento balíček zatím není. Podle informací na internetu by se měl objevit v průběhu října, tedy kolem oficiálního data vydání Windows 8.1.

Nefunguje režim spánku a hibernace

Až jsem nainstaloval všechny aplikace, vše nastavil a přizpůsobil, zjistil jsem, že nefunguje režim spánku ani hibernace. Při přechodu do těchto režimů notebook asi pět minut šrotoval a poté se konečně vypnul. Ovšem opravdu vypnul – při spuštění systém nabíhal od začátku. Dočetl jsem se doporučení aktualizovat ovladač grafické karty, odpojit se od domácí skupiny a podobně. Nic nefungovalo. Spustil jsem proto znovu instalaci Windows 8.1 – upgrade z Windows 8.1 Pro N na Windows 8.1 Pro N. :) Tentokrát jsem již mohl zachovat nainstalované aplikace, super. Instalace opět trvala asi 40 minut a po jejím dokončení režim spánku i hibernace fungoval bez problémů.

Použitelnější Metro aneb Windows 8.1 je skvělý systém

Do Windows 8.1 se vrátilo tlačítko Start, ze kterého počítač snadno uspíte, restartujete apod. Snadno se také dostanete ke Správci úloh a dalším nástrojům. V Metru můžete pohodlně nastavit vzhled, můžete přesouvat více dlaždic současně, mohou mít až čtyři různé velikosti a další. Jednoduše se také dostanete k přehledu všech aplikací.

A to je vše. V případě otázek ohledně Windows 8.1 se na mě obraťte – mohu vyzkoušet a rád vám poradím. :)

Komentáře
7. 12. 2014 Tomáš

Ahoj, podobný problém – po upgradu mi nefunguje grafika, nedají se hrát online hry, seká se to. Mám herní noťas, tak mě to štve. Když to hodím do továrního nastavení, tak to funguje normálně, ale po čase se mi tam sama nainstaluje 8.1, ať chci nebo ne, a problém je na světě znovu. Jde to nějak zakázat? Díky za odpověď.

21. 9. 2014 Barbora

Ano, ano stejný problém… Po upgradu na 8.1 prvně rozházená grafika, přeinstal ovladačů… Nic. Změna DPI na všechny programy stejně, to se zlepšilo. Bohužel ntb Dell od té doby vaří, nabíhá asi 2 minuty a z režimu spánku jde rovnou do restartu. Jdu tedy downgradovat, den práce s počítačem úplně k ničemu…

18. 8. 2014 Ustafa

Pokud máte tento problém u notebooku Dell, tak Dell o něm ví, ale nemá řešení, od technika mi bylo sděleno, že si mám downgradovat na Win8 nebo 7, že tam jsou ovladače v pořádku. V současné době na problému pracují a snaží se ho odstranit aktualizačním balíčkem, ovšem neví, kdy bude hotový. Jde prý o to, že se perou obě grafické karty dohromady. Vůbec nevím, proč jsem tedy platil za nové Win, když jsem je ani nechtěl a ani je nemůžu používat, ale jsme holt v ČR a tady jde vše.

23. 6. 2014 Zdeněk

Já používám jen desktop a zdá se mi, že se dokonce po udgradu uspávání vylepšilo.
1) Je nutné ve Správci zařízení u Lan adaptéru vypnout „Povolit zařízení probouzet počítač“, jinak s každým dalším dotazem od DHCP serveru dojde k probuzení.
2) Je také dobré zrušit probouzení u ostatních zařízení jako je myš nebo klávesnice. Není nic horšího, když někdo bouchne do stolu a PC se zbytečně probudí.
3) V možnostech napájení aktivního profilu je nutné zakázat „povolit časovače pro probouzení.
U Win 8 to nestačilo a probouzení nastávalo. Možná to souviselo s novým UEFI biosem. Po půl roce jsem se konečně propracoval k funkční konfiguraci, při které nenastává nežádoucí probuzení.

18. 1. 2014 Petr Loukota

Ahoj všem a všem díky za komentáře a osobní zkušenosti.

Moje zkušenosti po pár měsících používání Windows 8.1:
1) Občas se při probuzení z režimu spánku objeví Blue Screen of Death a systém se restartuje.
2) Občas se systém neuspí do režimu spánku – zůstane viset a je nutný tvrdý reset.
3) Občas při probuzení z režimu spánku nejede Wi-Fi. Někdy se stačí od sítě odpojit a znovu se připojit, jindy pomůže vypnout a zapnout Wi-Fi, někdy je nutný restart Windows.
4) Při přepnutí z monitoru na obrazovku notebooku a zpět se občas stane, že po monitoru běhají černé pruhy (jakoby špatný signál). Občas pomůže systém uspat a znovu probudit, jindy je třeba restartovat.
5) Občas spadne explorer.exe.
6) Párkrát se mi stalo, že přestal jet zvuk a byl třeba restart.
7) Párkrát mi zmizelo pozadí plochy (černá plocha), a aby naskočilo zpět, bylo třeba změnit motiv.

Tedy shrnuto podtrženo, pokud nejste nadšenec či dobrodruh :) nebo např. nekupujete nový PC (kdy podle mě nemá smysl investovat peníze do starších verzí Windows), tak Windows 8.1 prozatím nedoporučuji.

7. 1. 2014 Ivet

Taky sem si říkala, jestli mám tohle za potřebí. Od vánoc si s tím jen hraju, mně nešlo po 8.1 nejen uspání, ale ani vypnout noťas. Jak vidím, není to jen tím, že mám Dell, že se tam kope něco jinýho. Když jsem přeinstalovala i Bios a všechno jakžtakž jede, tak mi to občas zase zamrzlo a po obnovení mi to píše, že mi vypršela nějaká vývojářská verze u všech aplikací, nejede Skype, nic… Se na to můžu už vysrat, ale opravdu. Notas stojí takovejch prachů a jen starosti.

25. 12. 2013 Martin

Já už Win. 8.1 nechci! Co jsem získal? Úplně rozhozený noťas. Výdrž klesla ze 7h na 3h. A chování je úplně na nic. Zítra ho šoupnu do továrního nastavení, tak jak jsem ho koupil. A kašlu na nějakou aktualizaci.

30. 11. 2013 Ranger

Po přechodu z Windows 8 na 8.1 mám stejný problém a ještě cosi navíc. Při přechodu, problém s Grafikou, musel jsem instalovat systém ze zálohy, jinak to nešlo, nastal problém, instalátor mi na NT přeformátoval všechny disky (HP Recovery, HP Tools a i vytvořený datový disk který jsem si vytvořil abych mohl systémový obnovit bez ztrát dat (Windows 8 to neudělaly, jen po pokusu nebo instalaci Windows 8.1)).
Taky nejde probudit z režimu spánku, – nemašel jsem zatím řešení.
Při zapnutí režimu „Letadlo“ – (vypnutí WiFi), kontrolka zůstává ve stavu „zapnuto“, v osmičkách byla ve stavu „vypnuto bezdrátové připojení“, – nevyřešeno
Zná někdo odpovědi jak toto vyřešit?
NT HP ProBook 4740s

26. 10. 2013 Vašek

Také mi po přechodu na Win 8.1 nešel režim spánku. Nyní mam problém vyřešen, bez přeinstalace Win 8.1. Trochu jsem si pohrál v nastavení napájení (ani pořádně nevím jak), kde jsem se proklikal na režim spánku a tam zakázal probouzet PC myší a PC uspím. Buď ho uspím myší kde si vyberu mezi vypnutím, restartem nebo režimem spánku, nebo na klávesnicí sleep a PC usne. Pak stačí jakýmkoli tlačítkem PC probrat. Jinak jsem také nainstaloval originál ovladače k základní desce a grafice, tím jsem problém nevyřešil, až když jsem si pohrál v nastavení napájení. Teď je PC v naprostém pořádku, Win 8.1 jede na 100%.

20. 10. 2013 Petr Loukota

Ahoj Vojto, nesetkal. Odinstalace, promazání registrů a opětovná instalace by mohly pomoct, případně zkus spouštění v některém z režimů kompatibility.

20. 10. 2013 Vojta P.

Zdravím, po updatu na Windows 8.1 mi nefungují některé aplikace a hry. Při spuštění se vrátím opět na plochu bez vysvětlení. Jedná se o instagram, Where my water 2, Microsoft solitair co. a pak třeba nejde i Heroes of might and magic, který přestane fungovat bez udání důvodu. Vše jsem zkoušel přeinstalovávat, ovšem vždy se stejným výsledkem. Rád bych se prosím zeptal, jestli ses s tímto nesetkal a pokud ano, nějaké rady, jak bych mohl problém odstranit?

Předem díky a přeji pěkný den. Vojta P.

20. 10. 2013 Petr Loukota

Ahoj Pavle, s tímto jsem se nesetkal. Při nejhorším budeš muset provést čistou instalaci.
K režimu spánku a hibernace: S vydáním Windows 8.1 pro veřejnost vyšlo také několik aktualizací. Nainstaloval jsem je a po instalaci VirtualBoxu jsem ve Správci zařízení zakázal to, které se aplikace týkalo a hlásilo potíže. Od té doby oba režimy fungují.
Byl také vydán Media Feature Pack, odkaz jsem doplnil do článku.
Hodně štěstí všem. :)

20. 10. 2013 Pavel

Zdravím, pustil jsem se také do upgradu, vše probíhalo do chvíle, kdy se po resetování měl počítač nastavit… Vyhodilo mi to chybu o nějakém souboru SrtTrail.txt, automatická oprava nefunguje… Dá se z toho nějak dostat? Díky

17. 10. 2013 HOnza

Ahoj, nevím jak jsi provedl upgrade Windows 8.1, mně už Windows Store napíše, že mám nainstalovanou novou verzi. Budu muset asi počkat, až bude nějaká verze ke stažení.

17. 10. 2013 Petr Loukota

Ahoj Honzo, problém se mi vrátil poté, co jsem nainstaloval novou verzi VirtualBoxu. Nyní jsem ve stavu, že režim spánku a hibernace nefunguje, pokud je aplikace nainstalovaná, jinak funguje. :/

17. 10. 2013 HOnza

Řeším ten samý problém, zvolil jsem obnovení systému a nic se nezměnilo. Zkusím teda znovu upgrade.

29. 9. 2013 Petr Loukota

Ahoj Martine, ano. Ve Windows 8.1 jsem znovu spustil instalaci Windows 8.1, tedy systém vlastně přeinstaloval s tím, že se ve skutečnosti provedl upgrade a již mi zůstaly všechny nainstalované aplikace. Po skončení instalace byl problém vyřešen. Držím palce. :)

29. 9. 2013 Martin

Zdravím, mám rovnaký problém s režimom spánku a hibernáciou, tiež mám verziu s DreamSparku a nejak som nepochopil ako si to vyriešil. Upgradom z W8.1 Pro N na W8.1 Pro N? Čo to ako má byť? Jednoducho si to preinštaloval? Vďaka za pomoc.

Napište komentář

Zzobrazí se po schválení.