blog.petrloukota.cz

Blog o cestování po Evropě i USA

Petr Loukota
Ahoj, vítejte na mém blogu o cestování.
Najdete zde články, ve kterých snad naleznete inspiraci nebo zavzpomínáte na své vlastní cesty.
25. 2. 2017 cestování 3 minuty čtení

Minule jsem psal o tom, jak jsme z Las Vegas jeli do Údolí smrti, kde nás kvůli 45 stupňům Celsia málem kleplo. Také jsem říkal, že naše cesta dál směřovala kolem Hoover Dam a po Route 66 až do města Flagstaff, kde jsme přespali a druhý den vyrazili ke Grand Canyonu. Tak, a právě zde mé vyprávění o cestování po západě USA pokračuje.

Grand Canyon je v lese

Všichni asi víte, jak vypadá Grand Canyon. Je to OBROVSKÁ díra v zemi, místy hluboká více než kilometr, která vznikla řekou Colorado. Ta dnes kaňonem protéká. Jinak je Grand Canyon National Park národní park jako každý jiný – o začátku parku informují cedule, po parku jezdíte autem a zastavujete u jednotlivých vyhlídek. Ty hlavní vyhlídky pochopitelně nabízejí fantastický výhled až na samotné dno Grand Canyonu.

Úplně první věc, která mě na Grand Canyonu dostala, je, že ve skutečnosti leží v lese. Ano, slyšíte správně, v lese. Všechny fotky, co na internetu a vlastně teď i u mě na blogu najdete, jsou pořizovány směrem do kaňonu, takže nikdy nevidíte, co je za fotografem. A proč taky, není tam nic zvláštního. Jen stromy, les. A právě to mě překvapilo. Čekal jsem, že krajina kolem bude suchá, vyschlá, třeba jako u Horseshoe Bend, ale není tomu tak. Grand Canyon opravdu leží v lese, který je všude, kudy chodíte. I když jsme zaparkovali na prvním parkovišti, odkud je to jen kousek k návštěvnickému centru a cesta vede podél Grand Canyonu, přes stromy u parkoviště kaňon ani nevidíte. Teprve až přijdete úplně k němu, objeví se před vámi ta nádhera.

Spousta míst k focení

Nepovím vám, jak se jmenovaly jednotlivé vyhlídky, které jsme u Grand Canyonu navštívili. Začali jsme ale u visitor center, kde jsme v rámci procházky podél kaňonu nafotili nejvíce fotek. Na některých vyhlídkových místech je zábradlí, ale lidé často vyhledávají místa bez něj, protože to na fotkách působí lépe. My jsme nebyli výjimkou. :) Zajímavých výhledů pro perfektní fotky je poměrně hodně, současně ale Grand Canyon přináší řadu míst, kde by vás touha po dobrodružství a dobrých fotografiích mohla stát život. Nikdo to nijak nehlídá, vše děláte na vlastní nebezpečí. Tak bacha na to. A ano, i já chtěl mít dobrou fotku. :)

Při průjezdu národním parkem Grand Canyon jsme zastavili asi na čtyřech vyhlídkách, z nichž každá nabízí trochu jiný pohled na tento nejdelší kaňon na světě. U každé vyhlídky jsme strávili pár desítek minut, takže ve výsledku to bylo příjemné odpoledne. Počasí jsme měli krásné, jen je škoda, že vzhledem k tomu, jak moc daleko je protější strana kaňonu, nejsou fotky tak hezké a barevné jako skutečnost. Okem lze místy spatřit i zmiňovanou řeku Colorado.

Kromě toho, že je Grand Canyon v lese, mě překvapilo také to, jak je velký, a že od vyhlídky k vyhlídce jezdíte autem. Bylo to asi mou zkreslenou představou o národních parcích v USA obecně – představoval jsem si je malé, nikoliv veliké desítky kilometrů.

Let helikoptérou za 200 dolarů

Přestože jsme let helikoptérou nad Grand Canyonem neabsolvovali, musím zmínit, že ta možnost tu je. Nevím, kolik existuje společností ani odkud helikoptéra odlétá. Vím jen, že to není u žádné z vyhlídek, takže autem musíte popojet a strávíte tím nějaký čas. Také vím, že let na zhruba dvacet minut stojí přibližně 200 USD, tedy asi 5000 Kč. My jsme na návštěvu Grand Canyonu a několika vyhlídek měli jen pár hodin, tak jsme helikoptéru s klidem vypustili. (Mimochodem, helikoptérou jsem už jednou letěl. Bylo to v New Yorku.)

Pěšky na dno kaňonu

Také musím dodat, že se můžete vydat pěšky až na dno Grand Canyonu. Cesta je ale tak náročná, že ji nedoporučují absolvovat v jeden den. Měli byste jeden den jít dolů, tam přespat a nahoru se plahočit až v den další. My jsme vzhledem k času i toto vynechali. Popravdě neznám nikoho, kdo by na dně kaňonu byl, takže nedokáži říct, zda to stojí za to.

Řeka Colorado zblízka

Odpoledne se rychle chýlilo ke konci, a tak jsme kolem čtvrté hodiny opět museli pokračovat v cestě. Namířeno jsme měli do města Kanab (už ve státě Utah), kde jsme měli rezervované ubytování na další tři noci dopředu. Mimochodem, bylo to naše nejdražší ubytování na západě USA vůbec – za tři noci pro tři lidi jsme dali cca 12000 Kč. Protože v blízkosti se nachází Zion National Park a také Bryce Canyon National Park, většina hotelů byla beznadějně vyprodaná.

Cesta do Kanab byla dlouhá. Vzpomínám si, že jsme se chtěli podívat ještě na Navajo Bridge, který znamenal jen menší zajížďku. U něj jsme byli v půl osmé večer, to už se stmívalo. Navajo Bridge je zajímavý tím, že v hlubokém průsmyku pod ním teče řeka Colorado – ano, ta řeka, co se line Grand Canyonem.

Komentáře
17. 8. 2017 Petr Loukota

Skvělé, díky moc za super článek! :)

17. 8. 2017 Peter

Čítam, že nepoznáte nikoho, kto bol na dne Canyonu, tak pripájam link na článok, ktorý som nedávno napísal. Boli sme v Canyone pred necelými 2 mesiacmi a dal som to dole a späť behom jedného dňa. Takže ak by to niekto chcel skúsiť, tu je pár rád.

Napište komentář

Zzobrazí se po schválení.