blog.petrloukota.cz

Blog o cestování po Evropě i USA

Petr Loukota
Ahoj, vítejte na mém blogu o cestování.
Najdete zde články, ve kterých snad naleznete inspiraci nebo zavzpomínáte na své vlastní cesty.
9. 8. 2013 cestování 4 minuty čtení

Rockefellerovo centrum na páté avenue jsme navštívili hned druhý den našeho pobytu v New Yorku. Osobně jsem se na pohled na Manhattan z výšky velmi těšil a toho dne jsme si jej dopřáli hned dvakrát – nejprve jsme zavítali na jednu z nejnavštěvovanějších atrakcí v New Yorku, vyhlídku Top of the Rock, a poté šli dalších asi dvacet ulic směrem na jih a nechali se vyvést do 86. patra samotné Empire State Building.

Pohled na jih Manhattanu z Top of the Rock

Ochutnávka Broadwaye – Late Show with David Letterman a další

Ráno jsme vstali velmi brzy a po snídani se nechali autobusem převést před George Washington Bridge. Na 175. street jsme sedli na metro a na Columbus Circle přesedli s úmyslem se dostat na sedmou avenue. Když jsme však opustili stanici metra nejbližším exitem, tyčily se kolem nás mrakodrapy a obklopovaly nás velké nápisy jako Mamma Mia a podobně. Po pár krocích nás zastavil černoch ve žlutém tričku a nabízel nám vyhlídkovou projížďku autobusem po New Yorku. Byl příjemný a asi pětkrát mi zopakoval, že každá trasa stojí cca 40 USD, ale pokud je vezmeme všechny naráz, bude to jen 50 USD. :) Na památku jsem se s ním vyfotil, totéž provedl s limuzínou stojící opodál a opět se snažil zorientovat.

Po pár krocích se před námi objevil žlutý nápis Late Show with David Letterman a mě mrazilo v zádech. Právě odtud se totiž jedna z nejslavnějších talk show vysílá, a když jsem ji den před naším odletem zpět do Česka sledoval v televizi, zrovna byl hostem Johny Depp. :) Opět jsem udělal několik fotek a poblíž zastavil stařenku kráčející proti nám: „Excuse me, is this seventh avenue?“ Stařenka se mi podívala do očí a s úsměvem a dokonalým americkým přízvukem odpověděla: „No, this is Broadway.“ Další mrazení v zádech! A teprve teď mi to došlo – jsme na Broadwayi, ulici na Manhattanu, jejíž název zná na světě každé malé dítě.

Ranní procházka po páté avenue

Stařenka nám ukázala cestu na sedmou avenue a my konečně našli Carnegie hall, což je jedna z nejslavnějších koncertních síní v USA a snem každého muzikanta na světě je v ní vystupovat. Poté jsme pokračovali směrem na východ, až jsme konečně dorazili na pátou avenue. Před námi se okamžitě blýskal prosklený mrakodrap s nápisem Trump Tower a já už věděl, že někde po mé levé ruce je Central Park, po mé pravici pak Empire State Building. Šli jsme tedy vpravo, bylo něco před devátou hodinou ranní a kolem nás běhali lidé ve sportovních oděvech a se sluchátky v uších. A já si říkal, jak je to krásné – já si chodím zaběhat kolem jedovnického rybníka, v New Yorku se běhá po páté avenue. :)

Cestu lemovalo mnoho obchodů s obrovskými nápisy Sale, 80% off a podobně, chystaly se také stánky s občerstvením. Ty jsou v New Yorku prakticky všude, někde je jich více, někde méně. Jak jsme kráčeli na jih, pomalu se objevovaly i I Love NY gift shopy, těch je na těch nejrušnějších místech opravdu požehnaně. A pátá avenue je dost frekventovaná, další dny jsme ale nakupovali i poblíž Times Square.

Rockefeller center – slavné kluziště a jedinečný pohled na New York

Brzy jsme stáli před Katedrálou svatého Patrika a já věděl, že za mými zády je Rockefellerovo centrum. Katedrála byla krásná z venku i zevnitř, ovšem všude bylo lešení, a tak nebylo možné ji rozumně vyfotit. Optal jsem se kolemjdoucích turistů, kde najdeme Top of the Rock, bylo mi řečeno, že je to za rohem, a šlo se. Před GE Building, což je nejvyšší budova Rockefellerova centra a na jejímž vrcholu se nachází zmíněná vyhlídka, vlálo opravdu mnoho amerických vlajek a brzy jsem na Rockefeller Plaza zahlédl i zlatou sochu. Právě zde je v zimě kluziště, bruslí se a právě zde se natáčelo tolik romantických filmů. Udělali jsme několik fotek, zachytili i obrovský mrakodrap a vydali se do jeho nejvyšších pater.

Pohled na server Manhattanu z Top of the Rock

Vstup na Top of the Rock je opět v rámci City Pass, o kterém jsem psal posledně. Nejprve jsme se plížit několika chodbami a teprve poté dorazili k pokladnám. Vše je ale perfektně zorganizované, pracovníci nám ukazovali cestu. Poté nás postavili do výtahu, vyjeli jsme pár pater a čekaly nás bezpečnostní kontroly jako na letištích – skenují se batohy, sundávají opasky, vytahuje vše z kapes a procházíte bezpečnostním rámem. Jakmile jsme toto absolvovali, chodby se znovu klikatily, až jsme konečně došli k dalšímu výtahu. Ten s námi jel opravdu rychle, pocitově vzdáleně připomínal letadlo a zaléhaly nám uši. Poté se dveře otevřely a my spatřili tu nádheru.

Za okny se před námi rozkládal doslova celý Manhattan. Pozornost mých očí si okamžitě získala obrovská zelená plocha zasazená mezi mrakodrapy. Central park z výšky je zkrátka nádherný. A když jsem se otočil, jako by se mi zastavilo srdce. Za okny na nás koukala Empire State Building v plné její kráse. Místnost jsme opustili východem a všechnu tu krásu jsme si pečlivě prohlédli také z vyhlídky venku. Top of the Rock má několik vyhlídek, které jsou v různých patrech. Nejprve jsme se ocitli za sklem a foťáky nestíhaly ukládat snímky. Poté jsme vystoupali do nejvyšších pater a i sklo zmizelo. Při pohledu na jižní Manhattan se před námi tyčila Empire, v dálce za ní vyčnívala Freedom Tower (tam stávaly dvojčata – Twin Towers) a hned vedle ní se nacházely dvě placky – Liberty Island se sochou Svobody a Ellis Island. To všechno obklopovala z jedné strany řeka Hudson a z druhé East river. A mně to připadalo neuvěřitelné. Opravdu jsem v New Yorku nebo se mi to všechno jen zdá?

Na vyhlídce jsme strávili odhadem nejméně tři čtvrtě hodiny, nafotily Manhattan z různých stran a úhlů a poté se s nepopsatelnými pocity a plní zážitků vydali dolů. Výtah s námi dopadl a my zaklonili hlavy a koukali na tu výšku, ve které jsme byli. O pár kroků dál na nás koukal vchod do studií televizní stanice NBC. A my se vydali k Empire State Building. Pokračování příště. :)

Komentáře

Žádný komentář.

Napište komentář

Zzobrazí se po schválení.