blog.petrloukota.cz

Blog o cestování po Evropě i USA

Petr Loukota
Ahoj, vítejte na mém blogu o cestování.
Najdete zde články, ve kterých snad naleznete inspiraci nebo zavzpomínáte na své vlastní cesty.
21. 6. 2013 IT 3 minuty čtení

Když Seznam spustil nový vzhled e-mailových schránek, líbil se mi tak moc, že jsem se rozhodl začít používat e-mail od Googlu. V tu chvíli jsem ale měl problém – jak všechny maily z adresy loukotap@seznam.cz dostat do petrloukota@gmail.com? Seznam žádné tlačítko pro export ani import pošty nemá, Google pak umožňuje jakýsi import doručených mailů z některých e-mailových schránek. A to i přesto, že žijeme v roce 2013, nikoliv 13.

Na technické podpoře Seznamu vám často budou tvrdit, že import a export mailů neumožňují. Tedy že pokud maily nějak zálohujete a ze schránky smažete, zpět už je nikdy nedostanete. To není pravda, provést to lze, jen to neumožňuje jejich webové rozhraní. Totéž platí i pro e-mailové schránky Googlu a jakékoliv další, postup pro zálohu a přesun mailů je tedy univerzální. To kouzlo se jmenuje IMAP.

1. Aktivujte protokol IMAP

Protokol IMAP slouží ke vzdálenému přístupu k e-mailové schránce. Se schránkou tedy můžete pracovat z vašeho počítače a to důležité je, že každá změna v počítači se ihned projeví na poštovním serveru (ve webovém rozhraní) a naopak.

V případě Seznamu IMAP aktivujete v Nastavení, Propojení schránek a zde Povolit protokol IMAP. U Googlu je to Nastavení, záložka Přeposílání a protokol POP/IMAP a zde Aktivovat. Pokud u vaší schránky protokol IMAP aktivovat nelze, tak schránku ve vlastním zájmu zrušte – protože žijeme v roce 2013, nikoliv 13.

2. Nainstalujte si a používejte Thunderbird

Mozilla Thunderbird je poštovní klient, se kterým budete mít maily pod kontrolou. Do aplikace si přidáte všechny vaše e-mailové schránky, ona běží v systémové liště, a přijde-li nový mail, upozorní vás. Nemusíte tak 50x denně kontrolovat 5 vašich schránek, zda náhodou nepřišel nějaký mail (asi už jsem to říkal, ale žijeme v roce 2013, nikoliv 13).

S Thunderbirdem se seznámíte rychle, nasměrovat vás může oficiální web. V zásadě jde jen o to, že po spuštění přidáte vaši e-mailovou schránku, k čemuž vás aplikace navede. Znát potřebujete jen adresu a heslo, zbytek aplikace obvykle sama detekuje. Účtů (schránek) můžete v aplikaci mít libovolný počet, u každého uvidíte adresář Doručená pošta (zde najdete všechny vaše příchozí maily), Odeslaná pošta (zde najdete všechny vaše odchozí maily) a nějaké další (Koš, Nevyžádané apod.). Jak už jsem řekl, pokud např. smažete či přesunete nějaký mail v Thunderbirdu, změna se provede i na serveru. V počítači tedy vždy pracujete s přesným obsahem vaší schránky.

Aktualizováno 18.1.2014: Při přidávání vaší e-mailové schránky do Thunderbirdu samozřejmě nezapomeňte nastavit komunikaci přes protokol IMAP.

3. Proveďte zálohu mailů

Do Thunderbirdu si nainstalujte doplněk ImportExportTools. Najdete jej zde a po kliknutí na Stáhnout vám web řekne, jak doplněk do Thunderbirdu dostat. Těm bystřejším z vás už je jasné, že použitím Thunderbirdu nejsme limitovaní webovým rozhraním dané e-mailové schránky, ale dělat můžeme cokoliv, co umí aplikace, kterou používáme.

V adresáři Doručená pošta dané schránky označte všechny maily (Ctrl+A), klikněte pravým tlačítkem myši a zvolte Save selected messages, EML format. Poté v počítači vyberte složku, kam chcete maily uložit. Totéž proveďte s odeslanou poštou, dalšími adresáři a dalšími e-mailovými schránkami.

4. Proveďte přesun mailů mezi schránkami

Nyní máte zálohovány všechny maily z vaší e-mailové schránky např. u Seznamu. A jak je dostat do schránky u např. Googlu? Jednoduše, vše vychází z principu protokolu IMAP. Na adresář Doručená pošta schránky, do které chcete maily importovat, klikněte pravým tlačítkem myši a zvolte ImportExportTools a poté Import messages. Zálohované doručené maily vyberte a potvrďte. Protože jsme si řekli, že jakákoliv změna se projeví i na serveru, všechny importované maily nyní najdete i ve webovém rozhraní vaší e-mailové schránky. Totéž proveďte i s odeslanými maily a dalšími adresáři.

Komentáře
30. 11. 2020 Antoan

Dobrý den, článek vyšel před pár lety, ale já potřebuji poradit s Thunderbirdem. Do včerejška se na něj stahovaly emaily z několika mých účtů. Dnes mi na jeden účet nepřišel ani jeden email, přesto, že na server Seznam jich přišlo 19. Kde může být problém? Děkuji za pomoc.

21. 6. 2016 Petr Loukota

Petr: Dobrý den, nyní jsem zkoušel, že lze označit požadované složky a zvolit „Export all messages in the folder“. V počítači pak budete mít složky a v nich maily jako ve schránce. :)

21. 6. 2016 Petr Smětala

Dobrý den Petře,
děkuji za užitečný článek. Umí ten importExportTool nějakou fintu pro člověka, který má 4 emaily (na 4 doménách) a často má v Doručené poště podsložky/adresáře ?

Abych nemusel kopírovat 100 různých složek ručně… Třeba něco z nabídky „Export folder with subfloders“ nebo „Export profile“?

Děkuji

25. 3. 2016 Petr Loukota

Beda: Dobrý den, ano. Přes IMAP můžete do Thunderbirdu dostat maily i z jiných složek než Doručené a Odeslané. Zazálohujete je pak stejně jako v případě doručených mailů.

15. 3. 2016 Beda

Dobrý den,

je možné někam zazálohovat nebo přeposlat maily z nějaké jiné složky než z Doručených?? Vzhledem k rozsahu pošty ji mám roztříděnou do více než 10 složek (na Seznamu) a obsah jedné z těchto složek bych teď nutně potřebovala zálohovat… Ale 350 mailů postupně po jednom někam přeposílat, to by byla práce pro vraha…

Šlo by to nějak udělat?

Za odpověď předem moc děkuji.

11. 9. 2015 Veronika

Ahoj, prosím šlo by přesunout z Outlooku do Centrumu všechny maily? Díky za rady.
Veronika

21. 5. 2015 Petr Loukota

Tereza: Ahoj, pokud pro přesun mailů použiješ můj návod, manžel nepozná, že sis maily zkopírovala do jiné schránky. :)

20. 5. 2015 Tereza

Zdravím Petře, potřebovala bych radu. S manželem jsme podnikali, měli stejnou e-mailovou adresu na seznamu. Teď se rozcházíme a já bych nechtěla o e-maily přijít. Chtěla bych si je všechny přeposlat na svůj nový e-mail, taktéž na seznamu. Pochopila jsem, že to půjde. Chtěla jsem ale vědět, když se manžel na e-mail přihlásí, pozná, že jsem si ty e-maily poslala? Nechci, aby to věděl. Chtěla bych to stihnout, než manžel změní heslo, potom se tam už nedostanu.

6. 8. 2014 Petr Loukota

Jan Trefanec: Dobrý den, maily ve schránce nezůstaly, protože jste zřejmě použil protokol SMTP (nikoliv IMAP) a nezaškrtl možnost „ponechat na serveru kopii“. Do Thunderbirdu si přidejte e-mail na Seznamu protokolem IMAP. Poté v podstatě stačí, když v původním SMTP účtu označíte všechny zprávy, kliknete pravým, zvolíte Přesunout do a vyberete správný účet a adresář. Dejte pozor, ať si maily nešťastnou náhodou nevymažete.

Není nutné dělat export a import, jako jsem psal v článku – jde to i rychleji. Pokud máte zdrojovou a cílovou mailovou schránku v Thunderbirdu, vyberte ve zdrojové schránce všechny maily, klikněte pravým, zvolte Přesunout do a vyberte cílovou schránku a adresář.

6. 8. 2014 Jan Trefanec

Dobrý den,

chtěl bych vás poprosit o radu s přenesením emailu. Můj problém spočívá v tom, že Thunderbird stáhl veškeré zprávy z účtu na seznamu, kde nenechal kopie. Do schránky potřebuji mít přístup i přes webové rozhraním, takže e-maily musí být i na serveru. Je možné je nějak dostat zpět? Zkusil jsem vámi doporučovaný postup, ale zatím bez nahrání do schránky na seznam.cz.

Děkuji mnohokrát za odpověď.

8. 4. 2014 Honza

Ahoj,
Mockrát ti děkuji za tento návod.

2. 2. 2014 olda

Ahoj Petře,
děkuji za vysvětlení. Dnes se včerejší časy mailů doplnily i datem. Doufám, že je tedy vše v pořádku.

1. 2. 2014 Petr Loukota

olda: Ahoj. Pravděpodobně je to způsobeno tím, že maily přesunuté z jedné schránky do druhé mají všechny stejné (dnešní) datum (to už se tu řešilo). A Thunderbird u mailů, které přišly dnes, zobrazuje pouze čas.

1. 2. 2014 olda

Ahoj Petře,

potřebuji poradit, odchozí a příchozí pošta mi začala od 1.února zobrazovat jen čas, datum se ztratilo. Používám Windows 7 a poštovního klienta Thunderbird. Jako důchodce mám jen základní znalosti nastavování programů. Nevím jak tuto chybu odstranit. Díky za porozumění a radu.
S pozdravem
Olda

21. 1. 2014 Petr Loukota

Jarda: Ahoj, nastavuje se to přímo při přidávání poštovní schránky do Thunderbirdu, kde po zadání adresy musíš zvolit Ruční nastavení a poté nastavit komunikaci přes IMAP, a to pro příchozí i odchozí poštu. Doporučuji vyhledat si, jaké parametry zadat, hledej fráze jako „seznam nastavení imap“. ;)

Aktualizováno 1.2.2014: Nastavení Thunderbirdu pro schránku od Seznamu je zachyceno na tomto videu.

21. 1. 2014 Jarda

Petře ahoj! Řídím se tvými radami. Ale mám problém. Změnil jsem mail kvůli spamům.
Nemůžu najít, jak se nastavuje IMAP v Thunderbirdu. To je pravděpodobně důvod, proč nemůžu dostat zálohované soubory do schránky v seznamu, i když tam IMAP povolený mám. Podle tvých rad dostanu soubory ze zálohy do příslušné schránky v Thunderbirdu, ale na webu se neobjeví.
Vím, že zpátky do seznamu se soubory natahujou dlouho, ale tohle jsou midi soubory a každej má tak 15kb. Je jich asi 100. Poraď prosím tě.

18. 1. 2014 Petr Loukota

Ahoj, díky za reakci. Přesun ze Seznamu na Google jsem dělal před časem a vše fungovalo bez problémů, tedy i časy u e-mailů.
Už jsem byl ale upozorněn, že při stejném postupu a přesunu mailů na Seznam je právě onen problém s časem a že se maily ve webovém rozhraní objevují postupně v delším časovém intervalu.

Co se týče IMAPu v Thunderbirdu, samozřejmě. Článek jsem aktualizoval, díky za podnět. :)

17. 1. 2014 Viktorie

Ale všude bude dnešní datum…

A IMAP se musí nastavit i u Thunderbird, protože je tam automaticky POP.

Napište komentář

Zzobrazí se po schválení.