blog.petrloukota.cz

Blog o cestování po Evropě i USA

Petr Loukota
Ahoj, vítejte na mém blogu o cestování.
Najdete zde články, ve kterých snad naleznete inspiraci nebo zavzpomínáte na své vlastní cesty.
východ USA

Cestování po USA je obecně skvělé, proto se neodvažuji říct, zda je hezčí východ nebo západ USA. Na západě je víc národních parků a Hollywood, na východě ale uvidíte obří New York, Bílý dům či Niagarské vodopády.

9. 8. 2013 cestování 4 minuty čtení

Rockefellerovo centrum na páté avenue jsme navštívili hned druhý den našeho pobytu v New Yorku. Osobně jsem se na pohled na Manhattan z výšky velmi těšil a toho dne jsme si jej dopřáli hned dvakrát – nejprve jsme zavítali na jednu z nejnavštěvovanějších atrakcí v New Yorku, vyhlídku Top of the Rock, a poté šli dalších asi dvacet ulic směrem na jih a nechali se vyvést do 86. patra samotné Empire State Building.

Pohled na jih Manhattanu z Top of the Rock

Ochutnávka Broadwaye – Late Show with David Letterman a další

Ráno jsme vstali velmi brzy a po snídani se nechali autobusem převést před George Washington Bridge. Na 175. street jsme sedli na metro a na Columbus Circle přesedli s úmyslem se dostat na sedmou avenue. Když jsme však opustili stanici metra nejbližším exitem, tyčily se kolem nás mrakodrapy a obklopovaly nás velké nápisy jako Mamma Mia a podobně. Po pár krocích nás zastavil černoch ve žlutém tričku a nabízel nám vyhlídkovou projížďku autobusem po New Yorku. Byl příjemný a asi pětkrát mi zopakoval, že každá trasa stojí cca 40 USD, ale pokud je vezmeme všechny naráz, bude to jen 50 USD. :) Na památku jsem se s ním vyfotil, totéž provedl s limuzínou stojící opodál a opět se snažil zorientovat. Pokračovat ve čtení

28. 7. 2013 cestování 4 minuty čtení

S šestihodinovým posunem se po příletu vyrovnáte poměrně snadno. V ČR je šest ráno, v New Yorku máte půlnoc. Noc vám tedy na rozdíl od cesty zpět neuteče, vyspíte se a jste připraveni objevovat Ameriku. :) Dopoledne jsme jeli po I-80 (dálnice, která vede z New Yorku až do San Francisca) do New Yorku a známý nás provezl po Manhattanu – na jih po West Side Highway a poté po páté avenue. Získali jsme představu, jak je Manhattan obrovský, na mapě to tak nevypadá. Do New Yorku jsme jezdívali z okraje New Jersey přes George Washington Bridge. První jízda byla výživná a plná očekávání, kde nás autobus vysadí a jak najdeme metro. Černoši, které v Americe potkáte na každém kroku, mluví přesně tak, jak to znáte z filmů – musel jsem se soustředit, abych jim rozuměl. Nakonec jsme řidiči zaplatili a jeli. Autobus zastavil přímo u stanice metra George Washington Bridge Station. Stačilo sejít schody a proplazit se několika tunely.

Newyorské metro – lednička na kolečkách

V červenci je v New Yorku teplo. Lépe řečeno je tam vedro k padnutí. :) Ale jiné než u nás. Teplota se rovněž pohybuje přes 30 stupňů Celsia, ale vzduch je vlivem oceánu horký a vlhký a dusno tak dělá ještě větší teplo. Na rozdíl od ČR se ale všude používají výkonné klimatizace, které chladí obchody, autobusy, benzinky, zkrátka všechno na teplotu něco přes dvacet stupňů. I metro. V chodbách je vedro, ale jakmile nastoupíte do vagónu, máte chuť si obléct zimní bundu. Po chvíli vám začne být příjemně, pak ale musíte vystoupit. A vedro vám dá do zubů o to víc, v prvních vteřinách se vám občas i trochu zamotá hlava. :) Pokračovat ve čtení

24. 7. 2013 cestování 5 minut čtení

Kdyby mi před rokem někdo řekl, že se mi splní jeden z životních snů a podívám se do New Yorku, nevěřil bych. Dnes už vám o tom můžu vyprávět. :) Děkuji tímto celému týmu webu CestováníPoUSA.cz, na kterém najdete většinu informací, které vás při plánování pobytu v USA budou zajímat – od potřebných dokumentů, přes ubytování až po půjčení auta. Nerad bych opakoval, co už jinde zaznělo, proto budu přidávat své zkušenosti.

Biometrický pas, ESTA, letenka, pojištění, kreditní karta

Přibližně třítýdenní pobyt na červenec jsme začali plánovat už v lednu a podobně to doporučuji i vám. Na letenkách je možné hodně ušetřit, kupovali jsme je v polovině února a bylo nám řečeno, že za nízkou cenu (cca 13 500 Kč) už jich mají jen pár. Pokud letenky budete kupovat dva, tři týdny před odletem, není výjimkou cena přes 20 000 Kč. Letenkami jsme za menší poplatek zaúkolovali Student Agency, stačilo nahlásit datum odletu a příletu a číslo pasu a o vše se postarali. Čas jednoho z letů se po zakoupení letenek o půl hodinu posunul, na což nás ihned upozornili.

Společně s letenkou jsme zakoupili i pojištění od Allianz, které vám doporučuji. Je sice dvakrát dražší než nabízejí některé jiné pojišťovny (na tři týdny cca 1 500 Kč), ovšem má jednu zásadní přednost – neomezený limit na léčebné výlohy. Ostatní pojišťovny částky omezují na cca 1 000 000 Kč. Víte, kolik v USA stojí zlomená kost? Nechtějte vědět a pojistěte se. Na pojištění se nešetří. :) Pokračovat ve čtení