blog.petrloukota.cz

Blog o cestování po Evropě i USA

Petr Loukota
Ahoj, vítejte na mém blogu o cestování.
Najdete zde články, ve kterých snad naleznete inspiraci nebo zavzpomínáte na své vlastní cesty.
15. 3. 2017 cestování 5 minut čtení

Minule jsem psal o tom, jak jsme na západě USA navštívili nejfotogeničtější národní park Bryce Canyon. Nyní už je čas posunout se zase o kus dál, a to do města Page. To je mezi těmi, co se vydali cestovat po krásách amerického západu, velmi dobře známé. Poblíž je totiž Horseshoe Bend, Antelope Canyon i světoznámé Monument Valley.

Vzpomínám si, že cesta od Bryce Canyonu do Page byla pěkně dlouhá – k našemu hotelu jsme přijeli až za tmy. To nám ale nevadilo, protože následující den byl oproti několika předchozím odpočinkový. V Page jsme strávili celkem dva dny s tím, že na druhou noc se nám podařilo sehnat levnější hotel.

Horseshoe Bend je hned u města

Horseshoe Bend je další jedinečný úkaz přírody, který se do USA každoročně vydávají obdivovat tisíce turistů. Jde o kus skály kolem dokola obklopené řekou Colorado, které svým tvarem společně připomínají koňskou podkovu. Odtud název tohoto místa.

Horseshoe Bend je od města Page vzdálený opravdu pouze pár minut autem. Samotného mě při vzdálenostech na západě USA překvapilo, jaký kousek to bylo. Poté, co jsme přijeli na parkoviště a zaparkovali, jsme se vydali na asi kilometr dlouhou túru do kopce, která nás dovedla až ke zmíněné, překrásné vyhlídce. Hned na parkovišti nás trochu vyděsily cedule upozorňující na náročnost trasy a extrémní horko, které během ní zažijeme. Mně to paradoxně nepřipadalo tak hrozné, v Údolí smrti bylo podstatně hůř.

U Horseshoe Bend jsme strávili několik desítek minut, během kterých jsme se fotili ze všech stran a úhlů samozřejmě s jediným cílem – zachytit co nejlépe koňskou podkovu, což se nám stejně nepodařilo. Jak vidíte na fotce, vyhlídka nemá žádné zábradlí a jít až ke kraji se nám moc nechtělo. :)

Horseshoe Bend

Do Antelope Canyon jedině s Indiány

Už jsem psal, že tento den byl odpočinkový, že? Zatímco já jsem se rozhodl se jen tak poflakovat po americkém městě (jít si nakoupit, koukat kolem sebe, přemýšlet, jak se zde lidem žije apod.), kluci se vydali ještě do Antelope Canyonu. Tam se dostanete jedině s Indiány, a to zřejmě ze dvou důvodů. Ten hlavní je, že cesta ke kaňonu je tak rozmlácená, že byste tam s autem z půjčovny nepochodili. Indiáni vás na místo dovezou džípem, který si s výmoly poradí i při vysoké rychlosti, kterou Indiáni nešetří – takže bacha, ať z džípu nevypadnete. Další problém byl dle kamarádů písek, který poletoval všude kolem. Hlavně foťáky v tomto prostředí dostaly pořádně zabrat. V samotném kaňonu máte pak dostatek času udělat si pár fotek, bohužel ale ne tolik, kolik si na jiných místech jistě děláváte, máte-li vše v režii vy. Celkově ale prý přibližně dvouhodinová vyjížďka, na kterou si za cca 50 USD zakoupíte jízdenku na vybraných místech přímo ve městě Page, stála za to.

Po Monument Valley autem z půjčovny

Odpočinkový den uplynul jako voda a my už měli namířeno k další kráse západu USA – k Monument Valley. Zpočátku jsme nevěděli, kudy se k typickým výhledům, které známe z filmů a internetu, dostaneme, po chvíli jsme však našli silnici, co nás zavedla až k budce, kde jsme zaplatili cca 20 USD za vjezd. Došlo nám, že to bude ono. A bylo. Na velkém, ale přesto přeplněném parkovišti jsme našli místo k zaparkování a šli se kochat pohledem na vysoké útvary před námi.

Focení a obdivování americké přírody nám zabralo pár desítek minut, a pokud spěcháte, v podstatě můžete jako většina návštěvníků pokračovat v cestě. My měli času dost, a tak jsme se rozhodli se s Monument Valley seznámit zblízka.  Na přibližně dvouhodinový okruh skrz údolím vám mohou buď zase vzít Indiáni, anebo, pakliže si s autem z půjčovny troufnete, si ho můžete projet sami. My si troufli. Cesta ale byla nezpevněná s opravdu pěknými výmoly, a tak jsme vzhledem k zákazu autopůjčovny jezdit po podobných „silnicích“ měli o auto místy docela strach.

Nechci, aby to vyznělo, že projížďka napříč Monument Valley je něčím podřadným. Naopak. Já ji vnímám jako mnohem zajímavější než výhled z parkoviště. Rozhodně stojí za to ji absolvovat. Obzvlášť, když většinu cesty pojedete kvůli podvozku pomalu a budete si užívat krásu kolem vás. Vzpomínám si, že jsme na kochání zastavovali na každé vyhlídce. Opravdu bylo na co koukat.

Monument Valley

Jak se blížil večer, Monument Valley pomalu ztrácelo barvu, a i my cítili, že je čas pokračovat dále, až do předem zamluveného ubytování. Po odjezdu z placeného parkoviště se nám ale na údolí naskytl ještě jeden zajímavý pohled. Mimo běžný výhled na skalnaté špice kdesi v dáli jsme projížděli i přes Forrest Gump View Point, který nabízí výhled na táhlou silnici s pahorky v pozadí a ano, jde o stejné místo, kterým ve filmu běžel Tom Hanks.

Arches National Park – nic nového pod sluncem

Cestou do Yellowstonu, kam jsme měli namířeno, nás čekala ještě jedna velká, celodenní zastávka, a to v národním parku Arches. Ten je, jak už název napovídá, jedinečný skalnatými oblouky, kterých nabízí skutečně mnoho.

Některé z vás možná zklamu, ale po návštěvě několika písčitých, do hněda zbarvených a sluncem vyhřátých parků (např. Joshua Tree, Grand Canyon či Zion) mi Arches National Park připadal jako opakování téhož. Pár prvních vyhlídek bylo jen o několika kamenech na sobě a ta zajímavější místa, od kterých jsem si sliboval překrásné oblouky, zdaleka nevypadala tak, jak slibovaly fotografie. Oblouk, který vidíte na fotce níže, jsme našli prakticky náhodou – byl zašitý kdesi mimo hlavní cestu jednoho z trailů a téměř nikdo k němu nechodil. Já jsem za něj rád, neboť bez něj bychom žádný oblouk, který se dal rozumně vyfotit, nepotkaly. Všechny předchozí byly buď malé, v dálce nebo nám skrz ně svítilo sluníčko přímo do očí.

Na závěr bych k Arches řekl ještě to, že některé z trailů nejsou zrovna dobře značené. Cesta, kudy vede trasa, často splývá s okolní přírodou, a tak se mi při chůzi zpět k autu stalo, že jsem se ztratil. To nebylo bez mobilního signálu zrovna příjemné. Naštěstí jsem brzy narazil na další dva lidi (Američana a Italku), kteří hledali cestu stejně jako já.

V národním parku Arches můžete vylézt na spoustu opravdu vysokých kamenů, ze kterých kromě toho, že lze snadno spadnout, uvidíte vskutku zajímavé tvary okolních i dalekých skalisek. No a na své si přijdou také milovníci turistiky včetně řetězů, které já jsem si s dovolením odpustil. :)

Arches National Park

Komentáře

Žádný komentář.

Napište komentář

Zzobrazí se po schválení.